Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ısrarla Şam yönetimiyle görüşmek istemesini ve Ankara-Şam diplomasisini değerlendirdi. Lavrov, Türkiye’nin çekilmeye konuşmaya hazır olduğunu söyledi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ısrarla Şam yönetimiyle görüşmek istemesini ve Ankara-Şam diplomasisini değerlendirdi. Bir süredir görüşmeler için arabuluculuk yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Türkiye’nin Suriye’den asker çekmeyi görüşmeye hazır olduğunu ama müzakerelerin ana parametrelerinde henüz uzlaşma sağlanmadığını” söyledi.
‘Açık karar şart’
Russia Today kanalı ile “Doğu’ya Köprüler” belgeseli için bir söyleşi gerçekleştiren Lavrov, Suriye hükümeti açısından “ilişkilerde normalleşme için Suriye’deki Türk askerlerinin nihayetinde çekileceğine dair açık bir karar alınmasının şart olduğunu” kaydetti. Türkiye’nin de çekilmeyi görüşmeye hazır olduğunu savunan Lavrov, şu ifadeleri kullandı: “Türkler buna hazır ama ayrıntılı parametreler üzerinde henüz uzlaşma sağlanmadı. Sığınmacıların dönüşü, terör tehdidini bastırmak için gerekli önlemler -ki bu, Türk birliklerinin varlığını gereksiz hale getirecek- bunlar üzerinde konuşuyoruz. Tüm bunlar görüşmeler kapsamında.”
Lavrov, Rusya, Türkiye, Suriye ve İran arasında Şam-Ankara hattındaki normalleşmeyi görüşmek için yakın gelecekte bir görüşmenin planlandığını da söyledi.
Lavrov şöyle devam etti: “Geçen sene savunma ve dışişleri bakanlıkları ile özel kurumların katılımıyla toplantılar düzenlemek için büyük çaba sarf ettik. Bu toplantıları Suriye Arap Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yol açabilecek koşulları ele almak için kullandık. Bu toplantılara Suriye, Türkiye, Rusya ve İran’ın temsilcileri katıldı. Şimdi yeni bir toplantı hazırlamanın mantıklı olacağına inanıyoruz. Öngörülebilir bir gelecekte bunun gerçekleşeceğinden eminim.”
Hedef Kürtlerin kazanımları
Türkiye, Suriye yönetiminden Kürtlerin kazanımlarının yok edilmesini, statünün sona erdirilmesini istiyordu. AKP-MHP koalisyonu gerekirse Suriye ordusu ile Kürtlere karşı ortak operasyon yapılması için çabalıyordu.
Rusya, TSK-SMO ittifakının Suriye’de bulunmasına göz yumarken, bu şekilde Türkiye’den tavizler koparıyor. Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’ni tamamlayınca uzun yıllar kendi toprağı gibi işletecek. Yeni bir nükleer santral da yapmak istiyor. Ukrayna ve Gazze Savaşı küresel ilişkileri, gaz hatlarını etkilerken Rusya, Trakya’da gaz iletim merkezi de kurmak istiyor.
MOSKOVA