BMGK’nın olağanüstü toplantısında bir araya gelen dışişleri bakanları, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’yı eleştirince Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov salonu terk etti
ABD’nin New York kentinde gerçekleşen Birleşmiş Milletler 77’nci Genel Kurulu ikinci gününde, dışişleri bakanlarının olağanüstü toplantısıyla sürdü. Rusya lideri Vladimir Putin’in ‘kısmi seferberlik’ ilanı ve nükleer savaş tehdidinin ardından apar topar bir araya gelen BMGK’da dışişleri bakanları arasında tartışma yaşandı.
Blinken’den Putin’e tehdit
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken konuşmasında, “Putin’in, dünyanın çoğu Birleşmiş Milletler’de toplanırken, başlattığı ateşi körüklemek için bu haftayı seçmesi, onun BM Sözleşmesini, BM Genel Kurulunu ve bu konseyi mutlak hor gördüğünü ve küçümsediğini gösteriyor” dedi.
Konuşmasında, Rusya’nın, Ukrayna’nın İzyum ve Bucha şehirlerinden çekilmesinin, Ukraynalı sivillere yönelik korkunç işkence ve cinayetleri ortaya çıkardığını belirten Blinken, “Yapamayız, Başkan Putin’in yanına kalmasına izin vermeyeceğiz.” dedi.
Lavrov suçlamaları reddetti
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise konuşmasında suçlamaları reddederek, Ukrayna güçlerini Donbas’ın doğusundaki sivilleri öldürmekle suçladı. ABD, Fransa ve Almanya’yı iddia edilen vahşetlerden Ukrayna’yı sorumlu tutmadığını belirten Lavrov, “Kiev rejimi cezasız kalmasını Batılı sponsorlarına borçlu” dedi.
Sahtekârlıkla suçladı
Ardından toplantıda konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Moskova’yı “Bozulma, sahtekârlık ve dezenformasyon” ile suçladı. Bakan Cleverly konuşması sırasında Lavrov’un odadan çıktığını fark edince “Odadan ayrıldı. Şaşırmadım. Bay Lavrov’un bu konseyin toplu kınamasını duymak istediğini sanmıyorum” ifadesini kullandı.
Askerleri kadar hızlı
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise konuşmasında alaycı ifadelerle, Rusya’nın ülkenin kuzeyindeki son savaş alanında geri çekilmesine atıfta bulunarak Lavrov’un gidişini, “Rus diplomatların neredeyse Rus askerleri kadar hızlı kaçtığını fark ettim” diye belirtti.
Almanya’dan iltica açıklaması
Öte yandan Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, kısmi seferberlik ilan edilen Rusya’da askere gitmeyi reddedenlerin Almanya’ya iltica başvurusunda bulunabileceğini açıkladı. Faeser, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’a yaptığı açıklamada, “Kural olarak, ağır baskı tehdidi altındaki firari askerler, Almanya’da uluslararası korumadan yararlanırlar. Vladimir Putin’in rejimine cesurca karşı çıkan ve bu nedenle kendilerini büyük bir tehlikeye atan herkes, siyasi zulüm gerekçesiyle Almanya’ya iltica başvurusunda bulunabilir” dedi.
Adalet Bakanı Marco Buschmann da “Putin’den nefret eden ve liberal demokrasiyi seven herkes Almanya’da bize katılabilir” dedi.
DIŞ HABERLER