Geri ödemeli öğrenci kredisi alanların sayısı 5 milyonu geçti. Yeni mezun işsiz binlerce genç ağır borç yükü altında ezilirken KYK Borçluları Hareketi üyeleri, ‘Borçlar silinmezse Ankara’ya yürüyeceğiz’ dedi
Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) geri ödemeli öğrenci kredisi alanların sayısı milyonları geçti. Aldıkları krediyi ödeyemediği için icraya verilen öğrenci sayısı ise 300 bin. 2016 yılında üniversiteye başlayan ve aylık 400 TL kredi alan bir öğrencinin 4 yılın sonunda ödemesi gereken miktar 19 bin 200 TL olması gerekirken, bu miktar faizle birlikte 27 bin TL’ye çıkıyor.
Öğrencilerin mezun olduktan sonra 2 yıl içinde bu borçlarını ödemeye başlaması gerekiyor. 2 yılın sonunda borcunu ödeyemeyen öğrenciler, her ay yüzde 1,4 oranında gecikme zammı ödemek zorunda kalıyor.
Genç işsizliğin yüzde 25’lerin üzerinde olduğu Türkiye’de, KYK kredisi alan üniversite mezunları ve öğrenciler sosyal medyada af kampanyaları başlatırken, muhalefet milletvekilleri de konuyu sık sık Meclis gündemine taşıyor. Ancak AKP-MHP oyları ile önergeler reddediliyor
İçerisinde üniversite öğrencileri ve mezunların da bulunduğu gençler, yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek ve çözüm önerileri sunmak için bir araya gelerek KYK Borçluları Hareketi’ni oluşturdu.
MA’dan Berna Kişin’e konuşan KYK Borçları Hareketi üyeleri, Borçlar silinmezse Ankara’ya yürüyeceklerini söyledi
Kredi bir zorunluluk
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi ve KYK Borçları Hareketi üyesi İbrahim Keskin, işsiz kalma ve geçinememe endişesiyle okuduğunu söyledi. Geçinme zorluğu yaşadığını dile getiren Keskin, KYK kredisinin kendisi için bir tercih değil zorunluluk olduğunu belirtti. Keskin, “10 kişilik yoksul bir aileyiz. ‘Burs bana çıkmayacaksa, kime çıkacak?’ diye düşündüm ve başvuru yaptım. Burs değil de geri dönüşümlü kredi çıkınca zorunlu olduğum için aldım” dedi.
Öğrenciler ticaret kapısı
İki arkadaşıyla kaldığı ev için bin 600 TL kira ödediklerini aktaran Keskin, aldığı kredinin tamamıyla sadece kirasını karşılayabildiğini söyledi. Keskin, ihtiyaçlarını karşılamak için yakın çevresine borçlandığını ifade ederek, “Mezun olduktan sonra aldığım kredi yüzde 1,4 oranında faizlenecek. Mezun olduğum gün gelmesin istiyorum. İktidar, gençleri, öğrencileri ticaret kapısı olarak görüyor” ifadelerini kullandı.
Keskin, içinde bulunduğu durumu şöyle anlattı: “Kredim yatıyor, kirayı verirsem ‘ne yiyip ne içeceğim’ diye düşünüyorum. Kirayı ödemezsem, ‘nerede kalacağım’ diye düşünüyorum. Kitap almamız gerekiyor, ‘internetten PDF halini bulabilir miyim’ diye düşünüyorum. Her şey bu kadar pahalıyken, hiçbir şeye yetememek, beni bunalıma sokuyor” diye konuştu.
Borçlu mezuniyet
Trakya Üniversitesi Arkeoloji bölümü son sınıf öğrencisi ve KYK Borçluları Hareketi üyesi Merve Bektaş da şikayetçi. Bektaş, yoksul bir ailenin okuyan tek çocuğu olduğunu belirterek, aldığı kredinin kendisi için de bir mecburiyet olduğunu vurguladı. Bektaş, mezun olduktan sonra hemen işe girse bile borcunu ödeyemeyeceğini ifade ederek, “Türkiye’de her mezun olan öğrencinin hemen iş bulma durumu yok. Zaten borçlu olarak mezun oluyoruz, aynı zamanda geleceğimizi göremiyoruz” diye konuştu.
Öğrenciler sosyalleşemiyor
Aldığı krediyle yurt ücreti, ulaşım ve okul ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra kendisine sadece 50 TL kaldığını dile getiren Bektaş, “KYK kredisi alan öğrencilerin aldıkları parayı dışarıda sadece eğlenme amaçlı kullandığını belirten insanlar var. Öğrenciler sürekli ders çalışsın, evden okula, okuldan eve gitsin, kütüphaneden çıkmasın diye kodluyorlar. Sosyalleşmek, insanlarla iletişime geçmek bir ihtiyaçtır. Yoksul öğrenciler bunu üniversitede kulüplerde ve üniversite kantininde arkadaşlarıyla oturarak geçiriyorlar. Fakat bunu dışarıda sinema, tiyatro gibi başka alanlarda sosyalleşerek gerçekleştiremiyorlar. Çünkü hayat pahalılığı ve verilen KYK kredi miktarı buna izin vermiyor” diye belirtti.
Ankara’ya yürüyeceğiz
Kredi borcu olan öğrencilerin KYK Borçluları Hareketi ile hep birlikte mücadele vermesini isteyen Bektaş, çalışmaları neticesinde borçlarının yapılandırıldığını söyledi. Bunun yeterli olmadığını sözlerine ekleyen Bektaş, “Biz ‘söz, vaat ve müjde değil yasa istiyoruz’ dedik. Yasa tasarısı 14 kere Meclis’e geldi ve her defasında reddedildi. Halkların Demokratik Partisi, Saadet Partisi ve İYİ Parti’nin KYK borçları ile ilgili yaptıkları önergelerin hepsi AKP-MHP oyları ile reddedildi. Biz borçların tamamen silinmesini talep ediyoruz. Biz bunun ne kadar makul bir talep olduğunun da farkındayız. Görüşmelerimiz olumsuz sürmeye devam ederse, Ankara’ya, Meclis önüne yürüyeceğiz. Herkesin bu harekete destek vermesini istiyoruz. Birlikte olduğumuzda neler yapabileceğimizi gördük” şeklinde konuştu.
HABER MERKEZİ