Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ABD ve müttefiklerinin ‘çatışmacı tatbikatlarının’ neden olduğu ‘vahim siyasi ve askeri durum’ karşısında, nükleer silah programı da dahil olmak üzere ülkesinin savaş hazırlıklarının hızlandırılması çağrısında bulundu
Resmi KCNA haber ajansının haberine göre Kim Jong Un, Kuzey Kore’nin tek iktidar partisi Kore İşçi Partisi’nin merkez komitesi genel kurul toplantısı sırasında “Halk Ordusu, mühimmat endüstrisi, nükleer silahlar ve sivil savunma sektörlerine savaş hazırlıklarını hızlandırma” talimatı verdi.
KCNA, Kim Jong Un bu çağrıyı “Kore yarımadasında uç bir noktaya ulaşan vahim siyasi ve askeri durum” nedeniyle yaptığını belirtirken, “ABD ve vasal güçlerinin tarihte eşi benzeri görülmemiş çatışmacı tatbikatlarına” atıfta bulundu.
Kuzey Kore bu yıl çok sayıda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını ihlal ederek rekor sayıda balistik füze denemesi gerçekleştirdi. 2023 yılında nükleer güç statüsünü anayasaya ekleyen Kuzey Kore ayrıca, bir askeri casus uydusunu başarıyla fırlattı ve cephaneliğindeki en güçlü kıtalararası balistik füze (ICBM) olan ve ABD’ye ulaşabilen Hwasong-18’i başarıyla test etti.
ABD, Güney Kore ve Japonya ise askeri işbirliğini yoğunlaştırarak Kuzey Kore’nin füze denemelerine ilişkin gerçek zamanlı bir veri paylaşım sistemini devreye soktu ve bölgedeki ortak askeri manevraları hızlandırdı.
Geçtiğimiz aylarda ABD silahlı kuvvetleri nükleer enerjiyle çalışan USS Missouri denizaltısını, USS Ronald Reagan uçak gemisini ve bir B-52 stratejik bombardıman uçağını Güney Kore’ye göndererek her seferinde Kuzey Kore’nin öfkesine neden oldu.
Pyongyang, kapısında gerçekleşen askeri tatbikatları, topraklarının gelecekte işgal edilmesinin bir provası olarak görüyor ve füze denemelerini uzun zamandır gerekli “karşı önlemler” olarak değerlendiriyor.
Geçen yıl Kuzey Kore, rejimin hayatta kalmasını sağlamak için gerekli olduğunu düşündüğü nükleer güç statüsünü “geri döndürülemez” kılan yeni bir doktrin de açıkladı.
Seul ve Washington, Kuzey Kore’nin herhangi bir nükleer saldırısının misillemeye ve Kim Jong Un rejiminin yıkılmasına yol açacağı konusunda uyarıda bulundu. Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-sik 14 Aralık’ta yaptığı açıklamada “Kuzey Kore barışı yok edecek pervasızca bir şey yaparsa, onu bekleyen tek şey korkunç bir yıkım olacaktır” uyarısında bulundu.
Geleneksel olarak Çin tarafından desteklenen Kuzey Kore son zamanlarda Rusya ile de yakınlaştı. KCNA’ya göre Kim Jong Un parti toplantısında “bağımsız ve anti-emperyalist ülkelerle stratejik işbirliği ilişkilerini genişletme ve geliştirme” çağrısında bulundu.
DIŞ HABERLER