Aydın’ın Kuyucak ilçesinin Kurtuluş köyünde bir çelik üreticisi şirket tarafından 3 adet Jeotermal kuyusu açacağı belirtildi
Aydın’ın Karacasu ile Kuyucak ilçe sınırlarında JES kuyularının sayısı 150’ye ulaşırken, bölgede yeni kuyu açma çalışmaları sürüyor. Yapılan son duyuruda, Kuyucak ilçesi, Kurtuluş köyü coğrafyasında bir çelik üreticisi şirket tarafından 3 adet Jeotermal kuyusu açılacağı bildirildi. Çelik üreticisi Kocaer Grup şirketlerinden Kocaer Enerji A.Ş. yaklaşık 9 bin 300 metrekarelik alanda 3 noktada sondaj kuyusu açılacak. Açılacak sondaj kuyularının derinliğinin yaklaşık 3000 metre olacağı belirtilirken yeraltından çekilecek olan akışkanın ısısı uygun olursa Jeotermal Enerji Santrali kurulacak.
Bölgede sular yok oluyor
JES’ler bir termik santral olarak GWh başına ortalama 2700 m3 su kullanırken, yeraltı suları ile yüzey suları zehirlenmekte. Santrallerin bulunduğu bölgede hava kalitesi bozulurken, aynı zamanda yeraltından çekilen ve ağır metaller barındıran atık sularını da çevreye yayarak büyük bir ekolojik yıkım yaratılmaktadır. Yoğun su kullanımları bulunduğu bölgelerde su kıtlığına yol açarken, aynı zamanda atık suların bir kısmının yeraltına deşarj edilmesinden kaynaklı olarak yeraltı sularını da hem kirletmekte hem de tüketmektedir.
Kuyucak depremini bekliyor
Deprem bilimcileri bölgede 5 ile 7 arasında büyük bir deprem beklendiği yönünde yaptıkları uyarılar olmasına karşın Kuyucak dahil tüm bölgede ortaya çıkan yeraltı çatlaklarına iktidarın ve şirketlerin ilgisizliği sürerken, gelmekte olan depreme dair hiçbir çalışma ve bilgilendirme yapılmıyor olması dikkat çekici. Yeraltının 5 bin metre altına kadar inen sondajların kendisi depremleri tetiklerken sondaj sırasında salınan suyun ve santralde soğuyan akışkanın bir kısmının geri basıldığı reenjeksiyon kuyularında uygulanan bu işlemin fay hatlarında çeşitli dengesizliklere sebep olup büyük depremleri tetiklediği bilimsel raporlarda yer almaktadır.
EKOLOJİ SERVİSİ