İktidarın seçim vaadi ‘kıraathaneler’ üzerine açıklama yapan Kütüphaneciler Derneği Başkanı Kartal, ‘Tartışacaksak, öncelikle kütüphanecilerin özlük haklarını, kapalı kütüphaneleri tartışalım’ diye belirtti
Türkiye Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal, Türkiye’de son bir yılda 552 kütüphane kapatılırken, iktidarın seçim vaadi olarak “kıraathaneler”i gündeme getirmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Öncelikle kıraathanelerin değil de kapatılan kütüphanelerin tartışılması gerektiğini ifade eden Kartal, “Tartışacaksak, öncelikle kütüphanecilerin özlük haklarını, istihdam sorununu, kapalı kütüphaneleri, kütüphanesi olmayan ilçeleri, köyleri tartışalım” dedi.
Popülist kavramlar
İktidarın seçim vaatleri arasında yer alan “kıraathaneler” üzerine Kültür Servisi’ne açıklamada bulunan Kartal, yaşamımız üzerinde çok yönlü etkisi olan kütüphanelerin popülist kavramlar üzerinden gündeme geldiğini ve ona göre tartışma konusu yapıldığını söyledi. Kütüphanelerin demokratik yapıları ile toplumsal dinamiklerden biri olduğunu söyleyen Kartal, “Bilgi hizmetlerinin çekirdeğini oluşturan kütüphane kurumunun amacı; bilgiye katma değer kazandırarak bilgi tüketimini özendirmektir” dedi.
Katkı yolları aranıyor
Kartal, “Bilimsel ve teknolojik gelişmelere koşut olarak, ilke, amaç ve içeriği değişen kütüphanecilik anlayışı bugün tartışılan kek olayını çoktan aşmış, toplumsal barışa katkı sunmak adına fırsat eşitliğini nasıl sağlayabileceği ve bireylerin birbirini anlamasına nasıl katkıda bulunabileceğinin yollarını arıyor” diyerek yapılan tartışmalara dikkat çekti.
Propaganda için de olsa…
Seçim sürecinde siyasi propaganda için de olsa kütüphane kurumunun tartışılmasını sevindirici bulan Kartal, “Ancak toplumsal bir varlık olan kütüphane kurumunun siyasal, ekonomik ve kültürel dokumuza yaptığı etki değerlendirilmeden, popülist kavramlar üzerinden tartışılmaktadır. Tartışacaksak, öncelikle kütüphanecilerin özlük haklarını, istihdam sorununu, kapalı kütüphaneleri, kütüphanesi olmayan ilçeleri, köyleri tartışalım” dedi.
Kütüphanelerin durumu
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2015 yılı itibariyle toplam 29 bin 522 kütüphane bulunurken, 2016’da 552 kütüphane kapandı ve toplam kütüphane sayısı 28 bin 970’e düştü. Türkiye genelinde 2016 yılında 1 milli kütüphane, 1 137 halk kütüphanesi, 552 üniversite kütüphanesi ve 27 bin 280 örgün ve yaygın eğitim kurumu kütüphanesi olmak üzere toplam 28 bin 970 kütüphane bulunuyor.
30 yayınevi kapatıldı
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin yayın özgürlüğüne dönük hak ihlallerine ilişkin hazırladığı ‘Haziran 2016-Haziran 2017 Yayınlama Özgürlüğü Raporu’na göre OHAL’de 30 yayınevi kapatıldı, binlerce kitaba el konuldu. Aram Yayınevi’nin 72, Tekin Yayınevi’nin bir, Kırmızı Kedi Yayınları’nın ise henüz piyasaya çıkmayan bir kitabı ve mizah dergisi Leman’ın yayınlanmayan ‘darbe özel sayısı’ hakkında toplatma kararı verildi. Avesta Yayınları’nın 9 kitabı toplatıldı.
HABER MERKEZİ