Yüksekova’da 4 sivilin ölümüne neden olan zırhlı araç ve polis hakkında hazırlanan bilirkişi raporunda araçta kusur, poliste ise kasıt bulunmadı
Yüksekova’da 8 Ekim 2016 tarihinde Kobra tipi zırhlı aracın Cengiz Topel Caddesi üzerinde açtığı ateş sonucu Serhat Buldan, Rahmi Safhalı, Necdet İşözü ve Aydın Tümen’in öldürülmesi, 2 kişinin yaralanması olayında özel harekat polisi İ.M. hakkında açılan davanın bilirkişi raporu mahkemeye gönderildi.
Sistem olumsuz değilmiş!
8 sayfalık raporun, soruşturma aşamasında hazırlanan bilirkişi raporuyla büyük benzerlik taşıması dikkat çekti. Raporda, araçtaki silah sökülerek tüm parçaları üzerinde yapılan incelemede, silahta olumsuz bir duruma rastlanılmadığı ve silah aşınma seviyelerinin normal olduğu kaydedildi. Raporda, sistem güvenliğinde olumsuz husus gözlemlenmediği ileri sürüldü.
Kusur ve kasıt bulunmadı Raporun değerlendirme bölümünde tespit ve bulgular şöyle sıralandı: “
Söz konusu olayda kule sistemi ve silahta kontrolsüz atış yapmaya sebep olabilecek bir durum görülmemiştir.
Olay anındaki kullanım şekli (atışa hazır) kontrol dışı durumlar ile atış yapma ihtimalini çoğaltacak şekildedir ve yüksek emniyet riski oluşturmaktadır.
Kullanıcı olay anında muhtemelen, kule sistemini hareket ettirme eylemi için kontrol kolu ünitesindeki fren serbest butonuna basmak isterken beraberinde istem dışı olarak tetik butonuna bastığı ve kuleyi hareket ettirdiği değerlendirmemizdir.
İlk atış esnasında atışa hazırlanma eylemi bulunmamaktadır. Hedefin de rastgele bir noktada olduğu görülmektedir. Sonrasında panik ve istem dışı bir hareket ile kule dönüşü esnasında seri şekilde atış yaptığı ve olayın gerçekleştiği görülmektedir.
Kullanıcının araç üzerinde görev tecrübe azlığı, konsantrasyon bozulması, görev stresi, yorgunluk vb. nedenlerin söz konusu olayın yaşanabilmesine imkan verebileceği öncelikli değerlendirmemizdir.”
‘Sanık korunuyor’
Keşfin kendilerine haber verilmeden yapılmasına itiraz edecek olan mağdur avukatları, raporun sanığı kurtarmaya yönelik olduğunu vurguladı. Olayın “kaza” olduğu algısı yaratılmak istendiğini kaydeden avukatların görüşü şöyle: “Bilirkişi heyeti, araçta kusur, arıza bulamamışsa da niyet okuma yöntemi ile sanığın ateşlemeyi istemeyerek ihmal ile yaptığını ileri sürmüşlerdir. Bilirkişi heyeti araçta kusur olmadığını bilimsel verilere dayandırmış ancak sanığın kusuru yönünden ise bilimsel açıklamalardan uzak, sanığı kurtarmaya yönelik değerlendirme yapmıştır.” Olay sonrası 1 yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen İ.M.’nin 3 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor. Polis, ilk duruşmada aracın sert şekilde fren yaptığını ve silah kulesinin arızalı olduğunu iddia etmişti. Ancak bilirkişi raporu ve aracın güvenlik kamera görüntüleri sanığın iddiasını çürütmüştü.
Deniz Tekin/Diyarbakır-MA