Tepkiler sonucu Devlet Tiyatroları’nda yeniden düzenleme yapıldı
Son çıkarılan 703 sayılı KHK ile asli yasaları lağvederek cumhurbaşkanlığına bağlanan Devlet Tiyatroları (DT) ile Devlet Opera ve Balesi’nde (DOB), gelen tepkiler üzerine yeniden düzenleme yapıldı. Önceki gün yayımlanan Cumhurbaşkanı kararnamesiyle bütçe yapısı, tüzel kişiliği, sanat, teknik, disiplin gibi kurulları ile il müdürlükleri düzenlenirken, kurumlar Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yeniden bağlandı. Kurumların genel müdürlüklerinin kaldırılarak Cumurbaşkanı Erdoğan’ın himayesine alınmasına birçok mecradan sert tepkiler gelmiş ve kurumların özerkliğinin kaldırılması ile yok edileceği yorumları yapılmıştı. Bunun üzerine kurumların asli maddeleri yeniden düzenlenerek tüzel kişilikleri kazandırıldı. Ayrıca kurumlara ‘tüzel kişilik’ statüsü sağlayan ‘Edebi Kurul’ ve ‘Sanat ve Yönetim Kurulu’ da yeniden tanımlandı. Buna göre kararnamede yer alan 128. maddede Devlet Tiyatroları ‘Kültür Bakanlığı’na bağlı bir genel müdürlük, tüzel kişiliği haiz, özel bütçeli. Bakanlık bünyesinde bir Genel Müdür ve yardımcısı olacak’ şeklinde tanımlanıyor. 129. maddede ise görevleri tanımlanıyor. Kararnamede yer alan en önemli maddelerden biri ise repertuarın içeriği ile ilgili olan 130. madde. Maddede oynanacak oyunlar Edebi Kurul tararafından belirlenecek. Edebi Kurul sanat ve edebiyat alanında tanınmış Genel Müdür, Baş rejisör, Baş dramaturg ve bir de oyuncudan oluşacak. Devlet Tiyatrolar’ında bir üst kurul niteliğinde olan Sanat ve Yönetim Kurulu tanımının yapıldığı madde ise 131. madde. Burada ayrıca Disiplin Kurulu’na da yer veriliyor. Bu kurul personel ve disiplin konularına bakacak.
3 kurul belirlendi
Benzer şekilde Devlet Opera Balesi için de aynı kararname ile düzenlemeler getirildi. Kararnamede yer alan 327 maddede Devlet Tiyatroları’na şekilde Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü de Kültür Bakanlığı’na bağlı tüzel kişiliği haiz, özel bütçeli bir Genel Müdürlük olarak tanımlandı. Devlet Opera ve Balesi için Genel Müdürlük bünyesinde 3 kurul belirlendi. Bunlardan Sanat Kurulu, sanatla ilgili konularda Genel Müdürlüğe yardımcı olacak, repertuvar hazırlanmasında Genel Müdür’e ve müdürlere mütalaa verme görevinde bulunacak. Sanat Kurulu’nda Genel Müzik İşleri Yöneticisi, Baş rejisör, Bale Baş koreografı ve her 2 yılda bir seçilen bir sanatkâr bulunacak. Diğer iki kurul ise şöyle sıralandı: Teknik Kurul ve Disiplin Kurulu.
Bakanlığa bağlanmış olsa da
Yapılan son düzenleme ile Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Bale önceki düzenlemede Kültür Bakanlığı’na bağlandı. Ancak kabine seçimi ile birlikte geçilen yeni sistemde tüm bakanlıklar da cumhurbaşkanlığına bağlandı. Bu durumda Kültür Bakanlığı’na bağlanmış olsa da Devlet ile Opera ve Bale gelecek dönemde nasıl şekil alacağı merak konusu.
Genel müdürler sanatçı olmayabilir
Karaname ile Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesi’nin kuruluş yasasında bulunan “Genel müdür, özel veya kamu kuruluşlarında veya bunların her ikisinde en az 15 yıl hizmet görmüş; sahne hayatında başarılarıyla tanınmış sanatçılar, tiyatro yazarları, eleştirmenleri, temayüz etmiş tiyatro yönetmenleri ile üniversitelerde tiyatro sanatı dalında görev yapan öğretim elemanları arasından seçilir” şartı kaldırıldı. Böylece Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne sanatın dışındaki isimler de atanabilecek.
KÜLTÜR MERKEZİ