CHP’de gözler kurultayın toplanıp toplanamayacağına çevrildi. Muhalifler yarın imzaları teslim edeceklerini açıklarken, kurultayın tıpkı MHP’de yaşanan süreç gibi mahkemelik olma ihtimali de konuşuluyor
CHP’de cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin seçim sonrası başlattığı genel başkanlık ve olağanüstü kurultay sürecinde sona geliniyor. Olağanüstü kurultay talebiyle 16 Temmuz’da başlatılan imza toplama süreci önceki gün tamamlanırken gözler imzaların genel merkeze ulaştırılacağı perşembe gününe çevrildi. CHP eski Milletvekili Barış Yarkadaş Yol Tv’de katıldığı programda toplanan imza sayısını 632 olduğunu, imzanların Muharrem İnce’nin ofisine teslim edildiğini iddia etti. İmzaları kontrol eden Genel Merkez’in yeterli imzaya ulaşılamadığı yönünde bir karar vermesi durumunda sonucun yargıya taşınabilme olasılığından söz ediliyor.
Toplandı, toplanmadı
CHP eski Milletvekili Barış Yarkadaş Yol Tv’de katıldığı programda toplanan imza sayısına ilişkin iddialarda bulundu. Yarkadaş açıklamasında, “632 delegenin ıslak imzalı mektubu toplanarak Muharrem İnce’nin Hoşdere’deki ofisine teslim edildi. Yaşar Tüzün, Gaye Usluer, Mehmet Siyam Kesimoğlu’ndan oluşan çağrı grubu bu 632 imzayı bugün tasnif etti ve 632 imzanın ellerinde olduğunu gördüler” dedi. “Değişim ve Umut Kurultayı” adı altında imza toplayan çağrı heyetinde yer alan Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, CHP Parti Meclisi (PM) üyesi Gaye Usluer, 2 Ağustos Perşembe günü toplanan imzaların Genel Merkez’e iletileceğini duyurdu. Bilecik Milletvekili Tüzün, yeterli imzayı topladıklarını da söyledi. Genel Merkez ise muhaliflerin açıkladığının aksine sayının 600’e dahi yaklaşmadığı, verilen rakamların halen bir algı operasyonu olduğu konusunda ısrarlı. Kurultay için 625 imza aranıyor.
Mahkemelik olabilir
İmzalar sunulduktan sonra Genel Merkez de imzaları mercek altına alacak. Her iki tarafın da yeterli imza sayısında uzlaşması durumunda 45 gün içinde kurultaya gidilmesi gerekiyor. İmzaları kontrol eden parti yönetiminin yeterli imzaya ulaşılamadığı yönünde bir karar vermesi durumunda sonucun yargıya taşınabilme olasılığından söz ediliyor. Her iki tarafın da durumun o noktaya gelmesini istemediği belirtilirken, kulislerde yeterli imzaya ulaşılamasa da Kılıçdaroğlu’nun kurultayı toplaması gerektiği dile getiriliyor. Parti kaynakları ise Kılıçdaroğlu’nun kurultayı ancak yeterli sayıda imzanın bulunması durumunda toplayacağını, aksi takdirde “kurultay çağrısı” yapmasının söz konusu olmadığının altını çiziyor. Kulislerde öne çıkan bir başka konu ise kurultay toplanmazsa tartışmanın sona ermeyeceği. Kılıçdaroğlu’nun tansiyonu düşürmek için bazı kritik hamleler yapabileceği, bu hamlelerin arasında MYK değişikliği de olabileceği dile getiriliyor.
55 kurultay yapıldı
Türkiye siyasi tarihinde “kurultaylar partisi” olarak adlandırılan CHP’de bugüne kadar 19’u olağanüstü olmak üzere 55 kurultay gerçekleştirildi. 3-4 Şubat’ta 36. Olağan Kurultayı’nı gerçekleştiren CHP, son olarak 9-10 Mart’ta tüzük değişikliğini içeren 19. Olağanüstü Kurultayı’nı yapmıştı. Kılıçdaroğlu, CHP’nin genel başkanlık koltuğuna 2010’da dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın istifasının ardından gerçekleştirilen 33. Olağan Kurultay’da oturmuştu. Partinin geçmişinde ise delegelerin imza vererek yaptıkları çağrıyla toplanan seçimli olağanüstü kurultay bulunmuyor.
Genel Merkez’e kurultay sürecini başlat çağrısı
nce’nin ekibinden CHP Milletvekili Gaye Usluer, konuya dair AA’ya açıklamalarda bulundu. Usluer, “Genel Başkanımızın bu sürecin daha yıpratıcı bir süreç olmasını engellemek yönünde adım atmasını ve olağanüstü kurultay sürecini başlatmasını bekliyoruz. Aksi halde istemediğimiz gibi sonuçlanan süreç, yerel yönetim seçimlerinin sonuçlarının sorumluluğunu dar bir grubun üstüne alması anlamına gelir” diyerek Genel Merkez’e çağrı yaptı. “Kurultay yaparsak yerel seçime hazırlanamayız” şeklindeki eleştirilere de yanıt veren Usluer, “Bu bir bahane. Ağustos ayında hem İYİ Parti hem AK Parti kurultaya gidiyor. Demek ki yerel seçimlere hazırlanmada bir engel değil” dedi. Usluer, delegelere baskı konusunda ise şunları söyledi: “Biz yeterli sayıda imzayı perşembe günü teslim edeceğiz genel merkeze. Delege kendi öz iradesiyle vermiş olduğu imzayı hangi iradenin baskısıyla geri çekmiştir, eğer varsa merak ederim. Geri çekilen imzalar varsa bunları bize açıklayacak olan, geri çekilen imzaların toplandığı makamdır. Delegenin iradesini hapsetmeye hiçbirimizin hakkı yok.”
HABER MERKEZİ