Konya Cezaevi’nde tutulan Cengiz Akkaya’nın infazı ‘pişman olmadı’ ve ‘örgütten ayrılmadı’ gibi bahanelerle uzatılırken, gerekçelerden biri de ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ oldu
Meltem İnci
AKP tarafından özel savaş politikası olarak cezaevlerinde siyasi tutsaklar üzerindeki psikolojik baskı artarken, birçok hak ihlali de yaşanıyor. Hasta tutsaklar başta olmak üzere, infazını tamamlamış birçok tutsak keyfi gerekçelerle ile cezaevlerinde tutulmaya devam ediyor.
Özellikle kendini karar mercii gibi gören Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulları, türlü bahanelerle infazını tamamlamış tutsakların tahliyesini 6 aydan başlayan sürelerle engelliyor.
Ceza bitmesine rağmen tahliye edilmeyen tutsaklardan biri de Konya F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan Cengiz Akkaya.
Akkaya, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nde öğrenci ve aynı zamanda Halkların Demokratik Partisi (HDP) Isparta İl Örgütü yöneticisi olduğu 2015 yılında “örgüt üyeliği” ve “Erdoğan’a hakaret” iddialarıyla hakkında açılan davaların ardından tutuklandı.
Akkaya, yakını Nilüfer Ekmekçi’ye gönderdiği mektup aracılığıyla yaşadıkları hak ihalelerini gazetemize iletti.
Tahliye olacaktı ama…
Akkaya, mektubunda “Şu an aranızda olmam gerekirdi” diyerek, yaklaşık bir yıl önce infaz süresini tamamladığını ancak yasaya göre bir gün bile yatarı olmayan “Cumhurbaşkanına hakaret” nedeniyle tahliye edilmediğini aktardı.
Pişmanlık dayatması
Daha sonra bu cezanın da 3 Kasım 2023’te bittiğini söyleyen Akkaya, şimdi de İdare ve Gözlem Kurulu tarafından tahliye edilmediğini belirtti. Kurul, Akkaya’nın “örgütten ayrılmamıştır”, “pişmanlık duymamıştır” gibi keyfi değerlendirmeleriyle tahliyesini 6 ay erteledi.
Karanlığa teslim olmayacağız
Akkaya, bu hukuksuzlukları kanıksamamak gerektiğini belirterek, “Şartlar ne kadar ağır olursa olsun, karanlığa teslim olmamaya, umudu yeşertmeye devam edeceğiz” diye yazdı.
Xarpêt’te 6 tutsak ‘iyi halli’ değilmiş!
Akkaya’nın yanı sıra son süreçte onlarca tutsak Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından türlü bahanelerle engelleniyor.
Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde kalan 6 tutsağın da tahliyeleri “iyi halli olmadıkları” iddiasıyla engellendi.
Fendi Yiğit’in üç kez 6 ay; Emrah Kandemir ve Serdar Şitilay’ın iki kez 6 ay; Sadık Aslan’ın bir kez 6, bir kez de 3 ay; Süphi Güler ve Emrah Akyol’un ise 3 ay sürelerle birer kez tahliyeleri ertelendi.
Xerpet’te tutsakların tahliyelerine engel: Toplumla bütünleşmeye hazır değil
Tahliye edileceği gün engel
Yine 2006 yılından bu yana tutsak bulunan ve Mayıs ayında tahliyesi 6 ay ertelenen Sadık Aslan’ın, 14 Kasım’da tahliyesi bekleniyordu. Ancak Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, 14 Kasım’da tahliyeyi 3 ay daha erteledi. Kararın gerekçesinde, Aslan’ın “psiko-sosyal görüşmede değerlendirme sorularına cevap vermekten kaçındığı, değerlendirme raporu defterini sadece doldurmak amacıyla görüşme yaptığı” belirtildi.
28 tutsağın tahliyesine engel
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi ile Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Amed, Dîlok (Antep), Xarpet (Elazığ), Erzîngan (Erzincan) ve Erzirom (Erzurum) illerinde bulunan 13 cezaevinde 28 tutsağın tahliye sürelerinin uzatıldığını açıkladı.
Filitoğlu’da tahliye edilmedi
Eskişehir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 2’nci sınıf öğrencisi olduğu dönemde “örgüt üyesi olmak” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” iddialarıyla hakkında açılan davada 12 yıl 8 ay ceza alan Mustafa Filitoğlu, cezasını tamamlamasına rağmen tahliye edilmiyor. Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Filitoğlu’nun tahliyesi “iyi halli olmadığı” gerekçesiyle 6 ay ertelendi.
12 yıllık cezanın ardından ‘iyi hal’li değil denilerek infazı yakıldı
HABER MERKEZİ