Van İpekyolu’nda sera üretimi yapan çiftçi Fırat Namaz 7 yıldır kavundan dereotuna kadar her türlü sebze ve meyve ekimini yapıyor. Namaz, kendi imkânları ile boş arazide kurduğu seranın birçok işsize de imkân olabileceğini söyledi
Doğaya verilen tahribatla birlikte dengenin bozulması ile tarım alanında ciddi sorunlar baş göstermeye başladı. Buna karşı çareyi organik tarım ve seracılık da arayanların sayısı ise her geçen gün artıyor. Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Halilağa Mahallesi’nde boş bir arsada kurduğu iki serada organik tarım yapan Fırat Namaz onlardan biri. Namaz, serasında salatalıktan lahanaya kadar birçok ürün yetiştiriyor.
7 yıldır yapıyor
Serada ilkbahardan sonbahara kadar domates, salatalık, biber, domates ve soğan; kışın ise lahana, turp, roka, kişniş, dereotu ve marul üretimini 7 yıldır yapan Namaz, maliyeti düşük olan seracılığın aynı zamanda işsizler için bir alternatif olabileceğini belirtti. Birçok alanda boş arsaların olduğunu ve bunların değerlendirilebileceğini belirten Namaz, kurumların destek vermesi durumunda kentte seracılığın gelişeceğini belirterek, yüzlerce kişinin çalışabileceği seraların kurulmasının çok da zor olmadığını dile getirdi.
Mevsimine göre ekim
Serayı kurduğu alanda daha önce bekçilik yaptığını belirten Namaz, 2012’de belediyeden aldığı destekle mevcut serayı kurduğunu belirtti. Organik tarımın önemine işaret eden Namaz, yaşadığı süreci şöyle anlattı: “Mayıs ayından ağustosa kadar domates, salatalık, biber, maydanoz, roka, soğan gibi sebzeler yetiştiriyorum. Bir iki ay toprağı dinlendirip tekrar yeşillik ekiyorum. Kendi imkânlarımızla yapıyoruz. İlk seramızı açtığımızda mahalle sakinlerine ücretsiz verdik sebzeyi. Kendi ektiğimizi biçip ayakta duruyoruz.”
‘Eskiden bostanlar vardı’
Kentin sera için çok uygun olduğunu söyleyen Namaz, “Eğer sayısını artırırsak, insanlara büyük bir iş kapısı açılmış olur. Toprağın ve üretimin yabancısı değiliz. Dedelerimiz eskiden büyük büyük bostanları ekerdi. Şimdi artık o bostanlar yok. Zahmetli bir iş; ama bir o kadar da keyifli” diye konuştu.
‘Kavun, turp, kişniş…’
Sebze ev meyvelerin yetişme sürelerinin farklı olduğunu belirten Namaz, “Mersin’den, Alanya’dan getiriyoruz sebze fidesini. Daha sonra bu fideleri ekiyoruz. Mahalle sakinleri bazen buraya geliyor ve kendi elleriyle sebzesini dalından koparıyor. Gördüğünüz lahanaları deneme amaçlı ektim. Gelecek yıl bunu daha fazla ekeceğim. Dereotu, kişniş, maydanoz ve turp en çok yetiştirdiğimiz sebzeler. Bunun yanında kavun da ektik; ama soğuk vurduğu için fazla verim alamadık. Isıtma sistemi olmadığı için don vurduğunda ürünlere çok zarar veriyor. Isıtma sistemi çok masraf isteyen bir şey. Ondan dolayı kışın en iyi ürün yeşillik. Bizler de yeşillik ekimine daha fazla önem veriyoruz. En fazla verimi domates ve biberden alıyoruz” diye anlattı. Namaz bu alanın gerekli destekle bir iş kapısı olacağını vurguladı.
VAN/MA