Kürtçe şarkı eşliğinde halay çektikleri için tutuklanan gençlere, polis aracında ırkçı marşlar dinletildi. İHD Amed Şube Başkanı Yılmaz, bunun ‘öç alma’ duygusu olduğunu ifade etti
İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) yöneticilerinden oluşan bir heyet, 7 Ağustos’ta Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’ni ziyaret etti. İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin’in de içerisinde yer aldığı heyet, Kürtçe müzik eşliğinde halay çektikleri gerekçesiyle tutuklanan ve Êlih’ın Kercews (Gercüş) ilçesine bağlı Bilêxşê’deki operasyonun ardından tutuklanan annelerle görüştü.
Heyette yer alan İHD Amed Şube Başkanı Ercan Yılmaz, görüşmelerde öne çıkan başlıklara dair Mezopotamya Ajansı’na konuştu.
Gençlere ırkçı şarkılar dinletildi
Cezaevine götürülen kadın ve çocukların girişte çıplak aramaya maruz kaldığını belirten Yılmaz, tutsaklara ayakta sayım dayatıldığını söyledi.
Yılmaz, halay çektikleri ve slogan attıkları gerekçesiyle “Örgüt propagandası yapma” iddiasıyla tutuklanan ikisi çocuk 4 kişiye cezaevine götürülürken, ırkçı-milliyetçi şarkılar dinletildiğini ifade etti.
Tutuklanan gençlere resmi polis araçlarında ırkçı, milliyetçi marşlar dinletilmesinin “Öç alma” duygusu olduğunu ifade eden Yılmaz, “Bunlar, kişilerin duygularını tatmin amacıyla geliştirilen davranışlardır ve bu çok tehlikeli bir davranış biçimidir” dedi.
‘Koşullar annelere uygun değil’
Bilêxşê’de tutuklanan annelerin hepsinin 65-70 yaş üstü olduğunu ve birçok hastalıklarının olduğunu ve bir tanesinin yüzde 72 engelli raporunun olduğunu anımsatan Yılmaz, “Diğerlerinin de şeker, tansiyon, kalp hastalığı için kullandığı günlük ilaçlar var. Hapishane koşulları, hem yaşlarından hem hastalıklarından dolayı onlara uygun değil. Yine hapishanenin fiziki koşulları da onlara uygun değil. Hapishanede kaldıkları yerde klima ve vantilatör yok. Bunların yanında buzdolabının da olmadığını söylediler” diye konuştu.
‘Sağlıkları risk altında’
Annelerin 5 Ağustos’ta tutuk incelemelerinin yapıldığını ve aynı gerekçelerle tutukluluk haline devam kararı verildiğini aktaran Yılmaz, “Ceza Kanunu’nda tutuklama dışında tedbirler var. Bu insanlar belli bir yaşın üstündeler ve sağlık problemleri var. Adli kontrol tedbirleriyle soruşturma sürdürülebilir. Tutuksuz yargılanabilirler ancak ısrarla, tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi sağlıkları açısından risk oluşturuyor” şeklinde konuştu.
Haber: Müjdat Can / MA