Trump’ın Suriye’den çekilme kararına karşı ABD Senatosu’nda oylanan tasarı Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerin oylarıyla kabul edildi. Her iki parti de müttefik konumundaki Kürtlerin korunması gerektiğini vurguladı
ABD Senatosu, Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell tarafından hazırlanan Suriye ve Afganistan’dan çekilme karşıtı tasarıya 23 oya karşı 68 oyla onay verdi. Senatodaki hem Cumhuriyetçi hem Demokrat üyelerden destek toplayan tasarıda, Suriye ve Afganistan’daki İslami militan gruplarının ABD ulusal güvenliğine ‘ciddi bir tehdit’ oluşturmaya devam ettiği belirtildi. Her iki ülkede de IŞİD ve El Kaide ile mücadele konusunda aşama kaydedildiği ifade edilen tasarıda, ABD güçlerinin tedbir alınmadan ‘aceleci bir şekilde çekilmesi’ durumunda bölgenin istikrarsızlaşabileceği ve ‘oluşacak boşluğun İran veya Rusya tarafından doldurulabileceği’ savunuldu. Tasarıda ayrıca, ABD yönetimine Suriye ve Afganistan’daki Amerikan askerlerinin herhangi bir ‘ciddi çekilmesi’ öncesinde, militan gruplarının ‘kalıcı bir yenilgiye uğratıldığına’ dair koşulların doğrulanması talebinde bulunuldu. Tasarının mimarı Cumhuriyetçi Senatör McConnell, ‘Tasarı Suriye ve Afganistan’daki çatışmalardan aceleci bir çekilmenin tehlikesini tanıyor ve her iki ülkenin temelindeki çatışmalara diplomatik katılım ve politik çözümler getirilmesi ihtiyacını vurguluyor’ ifadelerini kullandı.
İki parti anlaştı
Bu son tasarının senatodan geçmesinin başka bir anlamı da bulunuyor. Özellikle bütçe konusunda büyük çekişme yaşayan ve anlaşmazlık nedeniyle hükümetin günlerce kapalı kaldığı ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerin aynı tasarıda uzlaşması Amerikan medyasında da geniş yer buldu. Amerikalı senatörlerden Cumhuriyetçi John Kennedy ve Chris Van Hollen ile Demokrat Pat Toomey, Suriye Kürtlerinin korunması amacıyla Senato’ya 2 ayrı değişiklik önergesi sunmuştu. Konuya ilişkin CNN’e bağlanan Cumhuriyetçi Senatör John Kennedy, ‘Müttefikimiz olan Kürtlerin katledilmesini istemiyorum. Erdoğan’ın oraya gidip bizimle güçlerini birleştiren, demokrasiye inanan ve IŞİD’i yenmemize yardım eden Kürtleri katletmesini görmek istemiyorum’ dedi. Kennedy Senato’da tasarı hakkında yaptığı konuşmasından ise ‘Kürtleri terk etmemiz ilk olmayacak. Osmanlı İmparatorluğu yıkıldığında terk edildiler. Kurulan Suriye, İran, Irak ve Türkiye devletlerinde Kürtlerin siyasi güvencesi yoktu, ezildiler. Artık buna dur demeliyiz’ ifadelerini kullandı.
Trump’a mektup
Öte yandan Cumhuriyetçi senatör Marsha Blackburn da Trump’a hitaben bir mektup kaleme aldı. Blackburn’ın mektubunda, ‘IŞİD’e karşı mücadele ortağımız Kürtleri savunmak, ulusal çıkarlarımız arasında yer almaktadır. Bu yüzden Suriye’den çekilirken onları korumak için bir plan geliştirmek zorundasınız’ ifadeleri yer aldı. ABD Başkanı Donald Trump, ‘IŞİD’e karşı mücadeleyi kazandık. Onları yendik, hem de fena yendik. Artık askerlerimizin eve dönme zamanı’ diyerek ABD askerlerinin Suriye’den çekileceğini duyurmuştu. Öte yandan ABD’nin Afganistan’da 14 bin askeri bulunurken, Trump yönetiminin bu sayıyı 7 bine düşüreceği belirtiliyor. ABD yönetiminin Taliban’la yürüttüğü müzakerelerde ele alınan ve geçen hafta ‘çerçeve bir taslak üzerinde anlaşıldığı’ belirtilen anlaşmanın önemli maddelerinden birisinin ABD askerlerinin Afganistan’dan tamamen çekilmesi olacağı bekleniyor.
ABD planı sızdı
Önceki gün Wall Street Journal gazetesinde ABD’nin Suriye’den çekilmesinin ardından kurulacağı belirtilen ‘güvenli bölge’ planı yayınlanmıştı. Habere göre Washington, Türkiye ile Suriyeli Kürtler arasında olası bir çatışmayı engellemek için Batılı ülkelerden bir koalisyon oluşturmayı planlıyor, söz konusu güvenli bölgeyi de bu koalisyonun korumasını istiyor. Üst düzey yetkililere dayandırılan haberde ABD, güvenli bölgenin müttefikleri Fransa, İngiltere ve Avustralya tarafından kurulmasını planlıyor. Washington’ın kendi askerlerini çekip bu ülkelerin bölgeye yerleşmesi karşılığında askeri yardım önerdiği belirtiliyordu.
Ehmed’in temasları sürüyor
Öte yandan Demokratik Suriye Meclisi’nden (DSM) İlham Ehmed de 28 Ocak’tan bu yana Washington’da üst düzey görüşmeler gerçekleştiriyor. Trump’ın yanı sıra bir çok senatörle görüşen Ehmed, Suriye’deki krizin çözümüne dair siyasi projelerini anlattı. Trump’ın 5 Şubat’ta Kongre’de yapacağı ‘Birliğin Durumu’ konuşmasına davet ettiği Ehmed, yine 6 Şubat’ta Washington’da toplanacak IŞİD karşıtı Uluslararası Koalisyona üye ülkelerin dışişleri bakanları toplantısında da temaslarda bulunacak.
WASHİNGTON