Kürt Dil ve Kültür Ağı, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, dilin korunması ve gelişimi için mücadele edeceklerini söyledi
Kürt Dil ve Kültür Ağı, 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle Diyarbakır Barosu’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, ağ üyeleri ile avukatlar katıldı. Ağı’n 27 kişilik yönetiminde yer alan avukat Mehmet Emin Aktar, dilleri yasaklı olan halkların bugünde seslerini yükselterek, dillerinin özgürleşmesini talep ettiklerini belirtti. Kürtlerdeki dil bilincinin yeni olmadığını söyleyen Aktar, Ehmedê Xanî ve Xanêy Qûbadî’yi işaret ederek, Kürtçeye dair yazılan mısraları okudu. Aktar, Hecî Qadîrê Koyî, Piremêrd, Xelîl Xeyalî, Miqdat Mîthat Bedîrxan, Mîr Celadet, Evdila Goran, Cegerxwîn ve Fêrîkê Ûsiv gibi birçok sanatçı ve yazarın dil için büyük emek sarf ettiğini anımsattı.
‘Dil mücadelemizi sürdüreceğiz’
Bugün de bu isimleri takip ettiklerini ve taleplerini sahiplendiklerini vurgulayan Aktar, Kürtçenin devletin tüm imkanlarından mahrum olması bir yana bizzat devlet mekanizması tarafından engellendiğini ifade etti. Bunun Kürt dilinin korunması ve gelişmesi için ciddi sorunlara neden olduğuna dikkati çeken Aktar, Kürtçenin bir statüye sahip olması önündeki tüm engellerin kaldırılması çağrısını yaptı. Aktar, Kürtçenin statü sahibi olması için demokratik sivil mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Bir dilin ölmesinin çok kolay olduğunu ve buna karşı bir dilin yaşam bulmasının ise çok zor olduğunu belirten Aktar, tehlike sinyalleri veren Kürtçenin daha kötü bir duruma düşmesine izin vermemek için Kürtçeye sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi.
‘Kürtçenin hakim kılınması için gayret göstermeli’
Kürtçenin yüz yüze kaldığı tehlikeyi ortadan kaldırmanın dili kullananlara bağlı olduğunu söyleyen Aktar, bu konuda acil pratik çalışmalarının yapılması gerektiğini ifade etti. Aktar, “Bu önemli günde kendini tanıyan ve bilen tüm Kürtlere çağrımız; dilin korunması ve gelişimi için mücadele etmeye, hayatın her alanında Kürtçenin hakim kılınması için gayret göstermeliler. Sonuç olarak dilimizin içinde bulunduğu sorunların çözümü bizim elimizdedir. Gelin hep beraber varlığımızın nedeni olan dilimizi koruyup geliştirelim. Bu duygu ve düşüncelerle Dünya Ana Dil Gününü kutluyoruz” diye konuştu.
TJA: Asimilasyonla mücadele edelim, dili geliştirelim
Öte yandan Özgür Kadın Hareketi (TJA), Dünya Anadili Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. TJA, tüm Kürtlerin dillerine sahip çıkarak Kürtçe üzerinde süren asimilasyon politikalarının yanı sıra aynı zamanda oto asimilasyonla mücadele ederek dillerini koruyup geliştirmesi çağrısı yaptı. Açıklamada, insanlık suçu olan asimilasyon politikalarını organize eden ulus devletin, Kürt coğrafyasında yer isimlerini değiştirerek kültürel soykırıma başladığını, dejenerasyon ve asimilasyon hedeflerine ulaştığı anda bunu entegrasyonun takip edeceği uyarısı yer aldı. Dil, toplum ve kültür ilişkisine dikkati çekilen açıklamada, “Dil insanın kimliği ve varlığıdır, aynı zamanda bir ulusun varlığıdır. Dil kaybedildiği zaman asimile olmakla birlikte zamanla bir halk ortadan kalkar” denildi.
‘Gelin hep birlikte dilimizi özgürleştirelim’
Geçmişten bugüne bölge halklarının topraklarında sömürge uygulamaları ile yüz yüze olduğu ve kadim Kürtçenin zenginliğinden dolayı yaşadığı ifade edilen açıklamada, “Gelin hep birlikte dilimizi özgürleştirelim” çağrısı yapıldı. Asimilasyon politikaları ile mücadele edildiği gibi aynı zamanda oto asimilasyon ile de mücadele edilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, her evin Kürtçe okula dönüştürülmesi ve yaşamın Kürtçeye dönüştürülmesi için çağrı yapıldı.
DİYARBAKIR