Yazar Bawer, ’Kürtçe çocuk edebiyatının gelişmesi için daha çok yeni yaratımların ortaya çıkması gerekiyor’ dedi.
Diyarbakır Sanat Merkezi ve Lîs Yayınları’nın düzenlediği Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri 5. gününde devam etti. Etkinlikler kapsamında Eğitim Sen Diyarbakır 1’nolu Şube’de “Kürtçe Çocuk Edebiyatı: Deneyimler ve İmkânlar” konulu panel düzenlendi. Panele yazarlar ve yayıncılar Feridun Birgül, Ülkü Bingöl ve Mem Bawer ile çok sayıda izleyici katıldı.
Kürt kültürünün derinliği
Kürtçe çocuk edebiyatı üzerinde çalışmalar yürüten yazar Feridun Birgül, 76 gün çalıştıklarını, 14 şehir, 32 ilçe ve 74 köy gezdiklerini belirterek, “Daha önce tespit ettiğimiz yerlere gidip var olan sözlü hikayeleri kaydedip topluyorduk. Bu hikayeler yavaş yavaş kaybolmaya, unutulmaya yüz tutsa da hala canlılığını koruyor. Amacımız fabl tarzı hikayeleri toparlayıp, düzeltip, eğitime göre basmaktı. Yaklaşık 200 hikaye topladık. Kürt kültürünün derinliğine daldıkça doğruyla karşılaşıyoruz. Kürt kültürünün tek bir eksiği yazılmamış olmasıdır” dedi.
Zarokistan’ın kapatılması
Hiva Yayınevi Sahibi ve Editörü Ülkü Bingöl ise, son dönemde özellikle Kürtçe eğitim veren Zarokistan’ın da kapatılmasıyla çocuk edebiyatında kitap alımlarının azaldığını belirterek, Kürtçe çocuk edebiyatında karşılaşılan zorluklara işaret etti. Ehmedê Xanî’nin burjuva çocukları için değil Kürt çocukları için yazdığını anımsatan Bingöl, “Ehmedê Xanî bu bilgiyle önce çocuklar için yazdı, sonra büyük eseri olan Mem û Zîn’i yazdı. Bizim amacımız da çocuklarımıza Kürtçe dilini öğretmek, bunun yanında da çocuk edebiyatını geliştirmek. Çünkü bir çocuğu kendi anadiliyle, kültürüyle ve tarihiyle yetiştirmek, bir ulus devlet kurmak kadar önemlidir” diye belirtti. Yazar Mem Bawer de, yapılan çalışmalardan bahsederek, “15. yüzyıla kadar dünyada çocuk edebiyatı gözükmüyor. Ancak 19. yüzyılda Avrupa ülkelerinde çocuk edebiyatıyla ilgili resimli baskılar başlıyor. Türk edebiyatında ise çevirilerle başlıyor. Kürtçe çocuk edebiyatının gelişmesi için daha çok yeni yaratımların ortaya çıkması gerektiğinin farkındayız” diye konuştu. Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri, çeşitli etkinliklerle 21 Ekim’e kadar devam edecek.
DİYARBAKIR