Mezopotamya Psikologlar İnisiyatifi, koronavirüs salgını sürecinden olumsuz etkilenen yurttaşlara Kürtçe psikolojik destek kararı aldı. İnisiyatif, özellikle başka bir dil bilmeyen 60 yaş üstündeki yaşlıları hedef alıyor
Diyarbakır’daki Mezopotamya Psikologlar İnisiyatifi (DER-MEZ), koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinden olumsuz etkilenen yurttaşlara ana dillerinde psikolojik destek startını 18 Mayıs’ta verdi. Bu kapsamda, 0541 328 1021 numaralı telefon üzerinden psikolojik destek hattı kuruldu.
Konuya ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan DER-MEZ Eşsözcüsü Mehmet Şerif Akbaş, çalışmalarında özellikle Kürtçe dışında başka bir dil bilmeyen 60 yaş ve üstündeki yaşlıları hedeflediklerini kaydetti. Salgın yayıldığında birçok derneğin evde kalmak zorunda kalan yaşlılara psikolojik destek hizmeti verdiğine değinen Akbaş, kendi derneklerinin ise bu hizmeti yaşlılar başta olmak üzere tüm yurttaşlara Kürtçe verme kararı aldıklarını belirtti.
‘Halkımızı bekliyoruz’
Sistem içinde sadece bir dil kullanıldığına dikkati çeken Akbaş, “Maalesef tek bir dilde çalışmalar yürütülüyor. Bu yüzden anadilleriyle halkımızla çalışmak istedik. Bir aydır bu çalışmanın planlamasını yapıyoruz. Hazırlıklarımızı yaptık, halkımızı bekliyoruz. Eğer başvuru olursa yardımcı olacağız” dedi.
Salgın sürecinde yaşlıların büyük sorunlar yaşadığını dile getiren Akbaş, çalışmaları içeriği hakkında ise, şunları paylaştı: “Yaşlılarımız dışarı çıkmıyorlar. Bu yüzden psikolojileri iyi değil. Dedelerimiz ve ninelerimiz Türkçe bilmiyor. Biz de Kürtçe bu çalışmayı yürütmek istedik. Telefon üzerinden her gün saat 10.00’dan saat 22.00’ye kadar bizi arayabilirler. Gelen telefonlarla bir arkadaşımız ilgileniyor. Gerekliliğine göre bir arkadaşa yönlendirecek. Bu şekilde görüşme yapılacak. Bu çalışmayı sürece göre 2 ay kadar düşündük. Süreç nasıl işleyecek bilmiyoruz. Ama 2 ay hattımız açık bulunacak.”
‘Ev ortamı hapis oluyor’
“Bu durum tüm dünya için sorun. Havaların ısınmasıyla birlikte de sokağa çıkmamak bir zaman sonra psikolojilerini etkileyecek” diyen Akbaş, şöyle devam etti: “Onlar için ev ortamı hapis gibi oluyor. Bu süreçte nasıl olmalı? Ev içinde aile ilişkilerini güçlendirilmelidir. Bizim kültürümüzde eski oyunlar var. Çocuklarıyla bu oyunları oynayarak zaman geçirebilirler. Türkçe bilmeyen yurttaşlarımız bize ulaşabilirler. Biz halkımızı bekliyoruz. Elimizden gelen desteği sunacağız.”
DİYARBAKIR