Van’da Kürtçe’nin yanı sıra birçok dilde atölyeler açan DİSA-DER’de en büyük ilgiyi Kürtçe görüyor. DİSADER Eşbaşkanı Sertkal, farklı meslek gruplarının özellikle Kürtçe öğrenmek için başvurduğunu belirtti
Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (DÎSA-DER) tarafından açılan Kürtçe kurslar yoğun ilgi görüyor. Asimilasyona karşı alternatif olan dernekte Kürt dili çalışmalarının yanı sıra Farsça,İngilizce ve birçok dil eğitimi veriliyor. Dernekte dil eğitiminin dışında okuma grupları, edebiyat atölyeleri gibi kültürel ve sanatsal birçok çalışmanın da startı verildi.
2 yeni atölye daha
DİSA-DER Eşbaşkanı Salih Sertkal, atölye çalışmaları kapsamında esnaf, memur, avukat, mühendis, doktor ve üniversite öğrencilerinin dahil olduğu dört dil atölyesini açtıklarını belirtti. Ayrıca hafta sonları da 10- 14 yaş arası çocuklara dönük iki ayrı atölye çalışmasının daha olduğunu kaydeden Sertkal, yarıyıl tatilinin bitmesinin ardından da özellikle üniversite öğrencilerinden oluşan iki yeni Kürtçe dil atölyesinin daha çalışmalarının tamamlandığını söyledi.
Talep Kürtçe’ye
Dil atölye çalışmaları kapsamında ‘Okuma Grupları’ ve ‘Edebiyat Atölyesi’ oluşturma çalışmalarının da olduğunu aktaran Sertkal, özellikle Edebiyat Atölyesi kapsamında Kürt Edebiyatı tandanslı okuma gruplarını oluşturmaya başladıklarını dile getirdi. Kentte hizmet veren farklı meslek gruplarından sivil toplum örgütlerinin de kendilerinden özellikle Kürtçe konusunda taleplerinin olduğunu belirten Sertkal, Kürtçe’ye hakim olmanın meslek gruplarının işlerini kolaylaştırdığını vurguladı.
Milyonların stresli ikinci dönemi
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yapboz tahtasına çevirdiği eğitim sisteminde 2018-2019 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı dün başladı. ders başı yaptı. Milyonlarca öğrencinin, sınavlar ve ödevlerle geçireceği stres dolu yeni bir dönemin başlangıcını yapmış oldu. Toplam 1 milyon 121 bin 225 öğretmen ve 18 milyona yakın öğrenci 14 Haziran 2019’a kadar uzun mesai yapacak. MEB anadilde eğitim taleplerini görmezden gelirken bilimsellikten uzak bir eğitim sistemi inşa etmeyi sürdürüyor.
Rusya Federasyonu’na bağlı Krasnodar kentinde Kürçe dil kursu açıldı. Krasnodar Kürt Kültür Otonomisi ve bazı Kürt girişimcilerin desteğiyle açılan ilk Kürtçe dil kursuna ağırlıkta çocuklar ve gençlerin kayıt yaptırıyor. Kürtler yoğun ilgi gösterdiği kursta ilk etapta yaş kategorisine göre üç ayrı sınıf biçiminde haftanın en az 2 günü ders verilecek. Eski Sovyet Kürtleri arasında şiir, besteler ve hikayelerle Kürt edebiyatına büyük bir katkı sunan öğretmen İşxan Ankosi ilerleyen yaşına rağmen bölgede Kürt çocukların asimile olmaması ve ana dilleriyle halkına hizmet etmeleri için bu çalışmayı üstlendiğini kaydetti. Kursun öğretmenliğini üstlenen diğer isim Nurê Aşiri ise, “Şu an itibarıyla halkımızın kursa ilgisi büyük. Zaten önemli düzeyde bir ilgi olduğu için bu çalışmaya başladı.İlerde daha büyük ve önemli çalışmalar yürütebilmemiz içinde halkın desteği önemli” diye konuştu. Bölgede Kürtlüğü ve Ezidi inancına olan bağlılığıyla tanınan Tilmanê Kaçax, kursun önemine değinerek, “Gözümüzün önünde çocuklarımız şahsında kültürümüzün kaybolmasına tahammül edemiyorum. Kürt kültürü çok kadim bir kültür ve dili de bir o kadar zengin ve güzeldir. Bunun için elimizden ne gelirse ben ve ailem bu konuda çalışmaya hazırız” dedi.
VAN