Kürt Araştırmaları Derneği’nin Kürtçe dil eğitmenliğinden mezun olan öğrenciler sertifikalarını aldı. Dernek Başkanı Haco, ‘Kürtçenin gelişmesi ve statüye kavuşturulması için, tüm kurumların adım atması gerekiyor’ dedi
Kürt Araştırmaları Derneği’nin Kürtçe dil eğitmenliği konusunda verdiği eğitimlere katılıp, mezun olan öğrenciler 15 Mayıs Dil Bayramı gününde düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Cağaloğlu’nda bulunan İstanbul Tabip Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen törene Kürt Araştırmaları Derneği Başkanı Sipan Haco, KHK ile kapatılan İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Sami Tan, Dil Bilimci ve Araştırmacı Zana Farqinî ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş’in de aralarında bulunduğu çok sayıda isim katıldı. Mezun olan eğitmenler ve bazı konuklar,İmralı tecridine karşı devam eden açlık grevleri ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek amacıyla törene beyaz tülbentleriyle katıldı.
100 yıllık baskı
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, törenin açılışında konuşan Kürt Araştırmaları Derneği Başkanı Sipan Haco, 15 Mayıs Dil Bayramı’nı kutlayarak sözlerine başladı. Konuşmasında süren açlık grevleri ve ölüm oruçlarına da değinen Haco, eylemlerin yeterince gündemleştirilemediği eleştirisinde bulundu. Kürt dergiciliğinin tarihine ve buna öncülük eden aydınları hatırlatan Haco, “Dil, bir ulusun kimliği ve varlığıdır. Kürtçenin korunması ve geliştirilmesi açısından kimi eksiklik olsa da çok önemli çalışmalar yapılıyor. Özellikle Türkiye’de 100 yıldır Kürt dili üzerine baskılar devam ediyor. Kürtçenin gelişmesi ve bir statüye kavuşturulması için siyasi partilerin, derneklerin, kurum ve kuruluşların ciddi şekilde ortak bir adım atması gerekiyor” dedi.
Onların yolundan gideceğiz’
Sami Tan da, yaptığı konuşmasında Ahmede Xani, Cegerxwin ve Musa Anter’in kalemi olacaklarını ve onların yolundan gideceklerini ifade etti. Tan, Kürtçe’nin gelişmesi için daha çok çaba sarf edeceklerini de belirtti. Kürtçenin geliştirilmesi konusunda geçmişte ve bugün karşılaşılan zorluklar üzerinde duran Dil Bilimci ve Araştırmacı Zana Farqinî ise, Kürtçeye dair çalışmaların yazılı hale getirilmesinin önemi üzerinde durdu. Farqinî, özellikle Kürt gençlerine bu noktada önemli sorumluluklar düştüğünü vurguladı.
‘Bu neyin Hawar’ıydı?’
Yaptığı konuşmasında Kürt Araştırma Derneği yöneticileri ve çalışanlarına Kürtçeye yaptıkları katkılarından dolayı teşekkür eden HDP Şırnak Milletvekili Özgüneş de, tecrit ve açlık grevleri eylemleri üzerinde durdu. Kürt dergilerinin ilklerinden olan Hawar dergisinin aydınlanma ve ilerlemeciliği ilke edinerek yola çıktığına da değinen Özgüneş, “O zamanlar aydınlarımız ‘Hawar’ dediler. Bu neyin Hawar’ıydı? Kültürün, dilin ve aydınlanmanın hawarıydı. Var olmanın Hawar’ıydı” diye belirtti. Yapılan konuşmalrın ardından mezun olan eğitmenlere sertifikaları verildi. Sinevizyon ve şiir dinletisi ile devam eden gece, Dengbej Sabri Agiri ve Koma Gulen Xerzan’ın seslendirdiği stranlar ve çekilen halaylarla son buldu.
İSTANBUL