DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Kürtçe uyarıların silinmesi ve halay çekenlerin tutuklanmasına yönelik, ‘Kürtçe bölmez ama bu kafa ülkeyi böler’ dedi
Irkçı hesapların sanal medya hesapları üzerinden başlattığı linç kampanyası üzerine, Kürtçe şarkılar eşliğinde halaya duran birçok kişi ya gözaltına alındı ya da tutuklandı. Hemen sonrasında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki belediyelerin yaya geçitlerine yazdığı “Pêşî Peya (Önce Yaya)” ve “Hêdî (Yavaş)” uyarı yazıları silinmeye başlandı. İçişleri Bakanlığı talimatıyla Van, Amed, Mêrdin ve Elîh’te birçok noktada uyarı yazılarının üzeri karalandı.
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, yaşanan gözaltı ve tutuklamalar ile Kürtçe uyarı yazılarının silinmesini Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Esra Solin Dal’a değerlendirdi.
‘Emniyet ve yargının aciziyeti’
Halay çekenlerin tutuklanması ve Kürtçe yazıların silinmesini doğru bulmadığını ifade eden Ekmen, “Emniyet ve yargının ‘mademki sosyal medya hesaplarında büyük bir tepki var, o kadar insan da bu videoları paylaştı ve eleştirdi, o zaman biz de gözaltı ve tutuklama yapalım’ aciziyetiyle karşılaştık. Yapılan gözaltılarda bir takım kötü muamele örneklerine dair de avukatlardan bize ulaşan bilgi ve belgeler var. Sosyal medyadaki linç girişimine karşı duramayan hatta bunun bir parçası olan bürokratik bir anlayış var” dedi
‘Suç değil’
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) VE Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ve Yargıtay kararlarını hatırlatan Ekmen, “Yine AKP hükümetinin de geçmişte övünerek anlattığı mevzuat değişikliği var. Halay çekme fiili de, o esnada slogan atma fiili de, fonda çalınan müzik de bu tanıma göre suç olarak tanımlanamaz” ifadelerini kullandı.
‘Bu kafa ülkeyi böler’
DEM Partili belediyelerde Kürtçe bilgilendirme yazılarının silinmesine dair konuşan Ekmen, “Kürtçe bölmez ama bu kafa yapısı ülkeyi böler. Yerlere yazılan yazıların evveliyatı Diyarbakır’da 2015 yılına kadar gidiyor. Hiçbir kayyım da bunları silmeyi düşünmemiş. Bu durum bile siyaset ve bürokraside MHP etkisinin göstergesidir” ifadelerini kullandı.
’40 yılda gelinen nokta’
Söz konusu gelişmelerin Kürt halkında duygusal bir kırılmaya neden olduğunu söyleyen Ekmen, “Yani birçok kişiden şunları duyuyorum; ’90’larda düğünlerde saz çalıp türkü söyleyenler gözaltına alınıyordu, şimdi halay çekenler gözaltına alınıp tutuklanıyor.’ Bunlar aslında Kürt sorununda 40 yıl sonra gelinen noktayı özetliyor” dedi.
Kürtçeye dönük tahammülsüzlüğe tepki gösterilmeden durumun daha da vahim bir boyuta ulaşabileceği uyarısında bulunan Ekmen, “Siyasetçiden sivil toplum kuruluşuna ve medya kuruluşlarına düşen görev, bunları olağanlaştırmadan ve normalleştirmeden tepkisini ortaya koymaktır” dedi.
İSTANBUL