Bu yıl 6’ncısı düzenlenecek olan Diyarbakır Kitap Fuarı’nda yer alacak Kürt yayınevlerinin temsilcileri, kağıt fiyatlarındaki artışın dergi ve kitap yayıncılığı açısından ciddi bir sorun yarattığını belirterek, Kürt okuyuculardan Kürtçe eserlere ilgi göstermeleri için çağrıda bulundu.
TÜYAP tarafından 120 yayınevinin katılımıyla gerçekleştirilecek olan Diyarbakır 6’ncı Kitap Fuarı, 25-30 Eylül tarihleri arasında Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Mezopotamya Ajansı’ndan Lezgin Akdeniz’in haberine göre, Bu yılki fuarda Kürt yayınevleri Aram, Aryen, Peyvend, Nubihar, Lis, Avesta, Sîtav, Dara, Ava, J&J, basımını yaptığı yeni kitapları ile yer alacak. Ancak, döviz kurlarındaki artış sonucu Türk Lirasının değer kaybetmesiyle birlikte günden güne derinleşen ekonomik kriz yayın evlerini ciddi oranda etkilemiş. Gazete ve kitap kağıdının neredeyse tamamını ithal eden Türkiye’de yayıncılar kur krizi nedeniyle ayakta kalma savaşı veriyor.
Kürtçe eserlere ilgi gösterme çağrısı
Lîs Yayınevi sahibi Lal Laleş, ithal edilen kâğıda erişim sağlamakta zorlandıklarını belirterek başlattıkları bazı projeleri krizden dolayı askıya aldıklarını söyledi. Kitapların maliyetlerinin kazançları yok ettiğini ifade eden Laleş, kitap yayıncılığında karın düşük olduğunu söyledi. Laleş, Kürt yayınevlerinin ekonomik sıkıntılarını çözemediğini ve ciddi sıkıntılar içinde olduğunu vurgulayarak, kitapların tanıtım ve dağıtımı konusunda da sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. Kürt edebiyatında son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını dile getiren Laleş, birçok insanın Kürt dili için mücadele ettiğini ve bunun da umutlarını artırdığını söyledi. TÜYAP aracılığıyla okuyucularla buluşacakları kitap fuarından beklentilerinin olduğunu belirten Laleş, Kürt okuyucularına Kürtçe eserlere ilgi göstermeleri için çağrıda bulundu.
‘Uzun süredir düzenlenmiyor’
Dara Yayınevleri Koordinatörü Bawer Berşev de iki yıldır Kürtçe eserler basan yayınların durağanlık içinde olduğuna dikkat çekti. Ekonomik krizden kötü etkilendiklerini ve kitap fuarında soluk almayı umduklarını söyleyen Berşev, “Uzun süredir Diyarbakır’da kitap fuarı düzenlenmiyor. TÜYAP’a göre ekonomik nedenlerden dolayı, bize göre ise siyasi nedenlerden dolayı gerçekleşmedi” dedi. TÜYAP’ın fuar düzenlememe kararından sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi organizasyonuyla kitap günleri adı altında buluşmalar yapıldığını ifade eden Berşev, belediyelere kayyum atanmasıyla bunun da sonlandığını söyledi.
‘Dağıtımcılar, kitapevleri hepsi krizde’
Kurdaki hızlı artışın kâğıt fiyatlarına yansımasının dergi ve kitap yayıncılığı açısından ciddi bir sorun yarattığını belirten Berşev, fiyatların artmasıyla kağıt alamaz hale geldiklerini dile getirdi. Kitap yayımlamayı durdurmuş olan yayınevlerinin olduğunu ve ekonomik nedenlerden dolayı kendilerinin de kısıtlamaya gittiklerini söyledi. Berşev, “Dağıtımcılar, kitapevleri hepsi krizde. Şuan bize verilen onlarca dosya var. Ancak ekonomik koşullar müsaade etmediği için basımı yapamıyoruz” dedi. Uzun süredir Kürt yayınevlerinin TÜYAP Kitap Fuarına hazırlık yaptığını söyleyen Berşev, Kürt okuyucularından destek ve dayanışma sağlamaları için çağrıda bulundu.