Kürt PEN Eş başkanı Ömer Fidan, Kurdistan’nın her alanında oluşturulan parçalanmayı sonlandırıp birlik olmayı hedeflediklerini belirterek, ‘Tutsak yazarlar için duyarlılık oluşturmak istiyoruz’ ifadelerini kullandı
1980 yılında çalışmalarına başlayan ve PEN International’ın bir şubesi olarak kurulan Kürt PEN (PENa Kurd), 2013 yılında gerçekleştirdiği 8. kongresinde Amed’i çalışmalarının merkezi olarak belirledi.
Kürt PEN, Amed’teki faaliyetlerini Cezaevlerindeki Yazarlar Komitesi, Dil ve Çeviri Hakları Komitesi, Barış İçin Yazarlar Komitesi ve Kadın Yazarlar Komitesi adı altında dört ana komite altında yürütüyor.
Çalışmalar kapsamında Kürtçenin tüm lehçelerinde “Dije Dej” ile 16 öykü ve 139 şiirden oluşan “Rabûna Berî Li Gulberojan” kitapları çıkarıldı.
Temmuz 2022’den bu yana Kürt PEN’in Eşbaşkanlığı görevini yürüten Ömer Fidan, çalışmalarına dair Mezopotamya Ajansı’na konuştu.
‘Dije Dej’
Kürtlerin ürettikleri edebi ürünleri dünyaya tanıtmak için yürüttükleri çalışmalara değinen Fidan, “Bunun için 6 lehçe ve Kürtlerin yoğunluklu olarak kullandığı 2 alfabeyle yazılan hikayelerden oluşan ‘Dije Dej’ kitabını yayınladık. Yayın Komitesi sorumlusu Jiyar Cehanferd ve şimdiki Eşbaşkanımız Anisa Caferi Mêhr’in emekleriyle, 54 yazarın yazdığı hikâyelerden oluşan bu eserle Kurdistan’ın resmini çizmek istedik” ifadelerini kullandı.
‘Önemli olan bu sesin dünyaya ulaşması’
Cezaevlerindeki Yazarlar Komitesi’nin bir çok yazarın tutsak olmasından kaynaklı yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu belirte Fidan, cezaevindeki yazarların yazdıklarının ve eserlerinin tanıtımı ve imza etkinlikleri gibi çalışmalar yürüttüklerini aktardı. Cezaevinde yüzlerce Kürt yazar olduğunu ifade eden Fidan, ‘Büyük uğraşlarla sadece 39 tutuklu yazara ulaşabildik. Kitabın arkasında da yer alan ‘Bazen bir hikâyenin, hikâyesi anlatılan hikâyeden de daha ağır ve zahmetli olabiliyor’ yazısında olduğu gibi zorlu bir süreçti. Elimizden geldiğince bu konuda duyarlılık yaratıp, bir gündem oluşturmak istiyoruz. Önemli olan bu sesin dünyaya ulaşması” ifadelerini kullandı.
‘Özgürlük için öncülük ediyor’
Dil ve kültür alanında çalışma yürüten diğer dernek ve kurumları da çalışmalarına dahil ederek duyarlılık oluşturmak istediklerini ifade eden Fidan, “Zindanlar Kürtlere özgürlük için öncülük ediyor” diyen Fidan, şöyle devam etti: “Birçok kişi zindanlarda okuma, yazmayı öğrendi ve zindanlarda onlarca eser yarattı. Zindanlar, dışardakinden çok daha büyük direnişlere ev sahipliği yapıyor. Şimdi Kürtlerin bütün yayınevlerinden tutsakların kitapları ve eserleri basılıyor. Edebiyat ve yaratıcılık için zindanlar önemli bir noktadadır.”
HABER MERKEZİ