Kuzey ve Doğu Suriye’deki Kürt partilerinin, ortak siyasi tutum belirlemek için konferansta bir araya geleceği belirtildi
Kuzey ve Doğu Suriye’deki Kürt partileri, Kürt sorunu ve Suriye krizinin çözümü için ortak siyasi tutum belirlemek amacıyla bir süredir çalışma yürütüyor. ANHA’da yer alan habere göre; 2023 yılında ilk adımları atılan ve bir kısmı basında yer alan çalışmalarda önemli bir mesafe kat edildi. Üst düzey yetkililere dayandırılan bilgilere göre, çalışmalar “Suriye’deki Kürt sorunu ve Suriye krizinin çözümünde söz sahibi olmalı, diyalog zemini oluşturmalıyız” fikri neticesinde başlatıldı. Bugüne kadar çalışmalara 24 siyasi parti katılım gösterdi.
Siyasi tutum belgesi
Belli bir olgunluğa erişen diyalogların ardından 29 Aralık 2023’te ortak siyasi tutum belgesi için taslak hazırlandı. 9 maddeden oluşan taslağa devam eden tartışmaların sonucunda taslağa 5 madde daha eklendi.
ENKS baştan itibaren reddetti
Taslak üzerinde yürütülen tartışmaların sonucunda partilerin çoğu ortak görüşlerde birleşirken, 4 parti taslağın 3 maddesine ilişkin çekingenlerini dile getirdi. Söz konusu partilerle bu maddeler üzerinde tartışmalar devam ediyor.
Çalışmaların başladığı ilk andan itibaren siyasi görüşleri dikkate alınmaksızın tüm partilere davetiye gönderildi. Türkiye ve bağlı paramiliter gruplarla her türlü diyalogu geliştiren ENKS, baştan itibaren tüm görüşmeleri reddetti.
Taslak paylaşıldı
Partiler arasındaki tartışmaların sonucunda ortaya çıkan taslak, daha sonra halk ve aydınlarla paylaşıldı. Bu amaçla Mart ayının başından itibaren ikisi Qamişlo’da olmak üzere, Hesekê, Kobanê, Amûdê, Dêrik ve Dirbêsiyê’de 7 toplantı yapıldı.
Kanaat önderleri, aydın-yazar ve yurttaşların katıldığı toplantılarda taslak metni okunarak tartışmalar yürütüldü, öneriler alındı.
Parti yetkilileri toplantıların sona erdiğini, yapılan değerlendirme ve öneriler doğrultusunda taslak metne son şeklinin verilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Konferans yapılacak
Parti kaynakları taslağa son şeklinin verilmesinin ardından, olağanüstü gelişmelerin olmaması durumunda bir konferansın planlandığını kaydetti. Parti temsilcileri, aydın, yazar ve kanaat önderlerinin katılacağı konferansa 150 ile 200 arasında kişinin katılması planlanıyor.
Taslak metne son şeklinin verilerek onaylanmasının planlandığı konferansın ardından sonuçların kamuoyuyla paylaşılacağı, ardından ise konuya ilişkin basın toplantısı düzenleneceği belirtildi.
HABER MERKEZİ