Mersin’de madde bağımlılığı ve bireysel silahlanmanda artış yaşandığına dikkati çeken Yeşil Sol Parti Milletvekili Ali Bozan, ‘Kürtlerin yoğun yaşadığı mahallelerde sistem uyuşturucu kullanımını özendiriyor’ dedi
Uyuşturucu trafiğinin geçiş güzergahı olan Türkiye’de, madde bağımlılığı da her geçen gün artıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin (UNODC) ‘2021 Dünya Uyuşturucu Raporu’nda, dünya genelinde 275 milyon kişinin madde bağımlısı olduğu, 2010’dan itibaren madde bağımlılık oranının yüzde 22 arttığı kaydedildi. Aynı rapora göre Türkiye kokainin en çok yakalandığı birinci ülke, eroininin ise en çok yakalandığı ilk üç ülke arasında yer aldı.
Uyuşturucu trafiğinin merkezlerinden biri haline gelen Mersin’de de madde bağımlılığı oranı arttı. Madde bağımlılığı, bireysel silahlanmayı da beraberinde getirdi. Kentte sadece 2022 yılında uyuşturucuyla bağlantılı meydana gelen 65 olayda, 47 kişi yaşamını yitirdi, 55 kişi yaralandı. Son 4 ay içerisinde ise benzer olaylarda 10 kişi ateşli silahla öldürüldü. Madde bağımlılığı ve bireysel silahlanma, kentin temel sorunu haline geldi.
Konuyu Meclis gündemine taşıyan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Mersin Milletvekili Ali Bozan, uyuşturucu ve bireysel silahlanmanın önemine vurgu yaptı.
‘Bilinçli politika’
Mersin’in, devlet baskılarının en yoğun olduğu 1990’lı yıllarda Kurdistan kentlerinden göç eden Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bir kent olduğuna dikkat çeken Bozan, Kürtlerin yaşadığı mahallelerde madde bağımlığı ve satışı ile bireysel silahlanmasının arttığını söyledi. Bozan, “Kürtlerin yoğun yaşadığı mahallelerde sistem uyuşturucu kullanımını özendiriyor ve teşvik ediyor. Mersin Limanı’nda şu ana kadar ele geçirilen uyuşturucu trafiğine baktığımız zaman, bunun ülke genelinde yürütüldüğü noktalardan birinin olduğunu görebiliyoruz. Bundan kaynaklı kentte şiddet olaylarının her geçen gün arttığını söylemek mümkün” dedi.
‘Devlet etkin mücadele yürütmüyor’
Bozan, gelir düzeyi düşük mahallelerde gençler arasında madde bağımlılığının yaygınlaştığına ve bu durumun kentte toplumsal çürümeye yol açtığını belirterek, “Mersin Emniyeti uyuşturucuyla mücadele adı altında kimi operasyonlar yaptığını söylüyor ama bunların çare olmadığı ortada. Devlet uyuşturucuyla yaygın ve etkili bir mücadele yürütmüyor. 2 aydır kentte uyuşturucu madde kullanımı, çeteleşme ve bireysel silahlanmayla ilgili bir çalışma içerisindeyiz. Yaptığımız her halk toplantısında ailelerimizle birebir konuşuyor, bütün dikkati bu noktaya çekmeye çalışıyoruz. Kentin tüm demokratik kitle örgütleri, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimlerle ortak bir şekilde mücadele edilmesi gerekiyor. Bugün artık bağımlı bir hale gelmiş gencin tedavi edilmesinde resmi makamların da sorumluluk alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
‘Caydırıcı cezaların olması gerekir’
Uyuşturucu ve bireysel silahlanmanın Kürt gençlerinin apolitize olması için bilinçli bir yöntem olarak kullandığını dile getiren Bozan, “Uyuşturucu kullanımının yaygınlaşması ve kullanım yaşının bu kadar düşmesinin getirdiği farklı sonuçlar da var. Bununla birlikte bireysel silahlanma da artıyor, son 4 ay içerisinde Mersin’de 10 genç ateşli silah kullanımı sonucu öldürüldü. Bunların çoğu uyuşturucu kullanımıyla bağlantılı. Bu çocuklar emniyetin bu kadar güçlü olduğu bu kentte kolaylıkla temin edebiliyorsa, bunu sistemin politikasından bağımsız ele alamayız. Geçmiş yıllarda yapılan düzenlemelerle uyuşturucu madde satma suçunun cezası artırıldı. Yapılan düzenlemeyle birlikte madde kullanımı tam tersi artmış durumda, caydırıcı cezaların mutlaka uygulanması gerekiyor” diye konuştu.
Madde bağımlılığı ve uyuşturucu kullanımına karşı kent genelinde çalışmalar başlattıklarını aktaran Bozan, “Her ne pahasına olursa olsun, bir arada yaşadığımız kentte uyuşturucu madde kullanımı ve bireysel silahlanmaya karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Seçimden bu yana sokaklardayız, herkesin şikayetçi olduğu konu budur. Herkesin bu konuda sorumluluk alması gerekiyor, bunun takipçisi olacağız” dedi.
Haber: Dilan Akyol / MA