Kürt illerinde erkek şiddetinin bilançosu

İHD’nin açıkladığı rapora göre, Kürt illerinde bir yılda 42 kadın katledildi, 33 kadın intihara sürüklendi, 35 kadının ölümü ise şüpheli bulundu

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi tarafından hazırlanan “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Kadına Yönelik Şiddet Raporu” şube binasında düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. Açıklama İHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu Üyesi Sosyolog Ezgi Sıla Demir, rapor ise İHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu Üyesi Avukat Gurbet Yavuz tarafından okundu.

Her gün 3 kadın kadın katlediliyor

Açıklamada, bu yıl da, her gün ortalama üç kadının katledildiği; kadınların boşanmak istedikleri eşleri, ayrılmak istedikleri partnerleri, ağabeyleri, babaları ve en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete uğradı veya öldürüldüğü belirtildi.

Ev içi şiddet ve tacizin çoğu zaman yargıya taşınamadığı, ev ve aile içinde konunun kapatıldığı belirtilen açıklamada, yargıya taşınabilen vakalarda failler, genel olarak ‘iyi hal’ ve ‘tahrik’ indirimi gibi nedenlerle hafif cezalar aldıklarının altı çizildi.

Açıklamanın devamında şu sözler yer alıyor: “Yetkili polisler, çoğu vakalarda ev içi şiddeti ailenin özel durumu olarak ele almakta, gerekli yasal işlemleri yapmadan, kadına nasihat ederek onu şiddet ortamına geri göndermektedir. Taciz ve tecavüz faili kolluk güçleri ise adeta cezasızlık zırhı ile korunmaktadır. Zaynal Abarakov ve Musa Orhan bunun son örnekleri oldu. Her iki kişi kamuoyu vicdanında mahkum olurken, yargı süreçleri skandala dönüştü.”

Mahkemede kadınların yaşamları sorgulanıyor

“Kadınları katledenlerin cesareti ise cezasızlık politikasının ürünüdür. Çünkü yargı ve siyaset önce kadını suçlamakta, toplumsal cinsiyet rollerinin dışına çıktığını ima etmektedir” denilen açıklamada, “mahkemelerde yargı ve katillerin avukatları kadınların yaşamlarını sorgulamaktadır” ifadesiyle kadının suçlu gösterilmeye çalışıldığına dikkat çekildi.

Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesine ve Bunlarla Mücadeleye dair sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nin hükümlerine uyulmadığına dikkat çekilen açıklamada, sözleşmenin antipropagandasının yapıldığı ve kaldırılması için her türlü çaba harcandığı vurgulandı. Açıklamada, “Sözleşmenin iptali yerine etkin olarak uygulanması tartışılmalı, eldeki olanaklar bunun için kullanılmalıdır. Aksi halde her yıl ortaya çıkan bu vahim tablolar artmaya devam edecek, birçok kadın yaşamını yitirecektir” ifadelerine yer verildi

Erkek şiddetinin bilançosu

Açıklamanın devamı şöyle: “25 Kasım 2019- 25 Kasım 2020 tarihleri arasında, yani son bir yılda, aile içi ve toplumsal alanda gerçekleşen erkek şiddeti sonucu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde 42 kadın katledilmiş ve 33 kadın intihar sonucu yaşamını yitirmiştir. 35 kadın ise şüpheli bir biçimde ölü olarak bulunmuştur. İnsan hakları derneği olarak yaptığımız bu tespitler Türkiye’nin sadece bir bölgesinde meydana gelmiş, kadın kimliği üzerinden gerçekleşmiş olayları yansıtmaktadır. Türkiye’nin genel tablosu ise elbette daha vahimdir.”

Cinayetlerin gerçekleştiği kentlere dair veriler ise şöyle:

DİYARBAKIR: 9
ANTEP: 4
MARAŞ: 4
ELAZIĞ: 3
AĞRI: 3
MARDİN: 3
BİNGÖL: 2
KARS: 2
URFA: 2
ERZURUM: 2
BATMAN: 2
VAN: 1
MUŞ: 1
ŞIRNAK: 1
MALATYA: 1
ARDAHAN: 1
IĞDIR: 1

HABER MERKEZİ

Sonraki Haber

SON HABERLER

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist