Kürtçe eğitim veren Kürt Araştırmalar Derneği Eş Başkanı Elmas, ‘Yasaklar ve uygulamalarla Kürt dilini ve kültürünü yok etmeye çalışıyorlar. Kürt dili, artık Kürtlerin gündemine girmelidir’ dedi
Fatih’te bulunan Kürt Araştırmalar Derneği, her yıl yüzlerce kişiye Kürtçe öğretiyor. İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış olmak üzere dört dönem düzenli olarak Kürtçe’nin Kurmanci ve Kirmancki lehçeleri ile ilgili dil kursu veren dernek, Koronavirüs (Kovid-19) salgının yayılmasıyla birlikte kurslarını ZOOM programı üzerinden yapmaya başladı. İlkbahar döneminde online başlayan kurslara ilginin yoğun olması nedeniyle dernek, yaz dönemi kursunu ise Aram, Aryen ve Mori yayınevleri, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) ve Tora Kurdî’nin de aralarında bulunduğu 24 sivil toplum örgütü ve yayınevi ile birlikte verdi. Yaz kursuna 2 binin üzerinde başvuru alan dernek, derslerin bitmesiyle kursiyerlerle kursa dair bir anket yaptı.
Anket sonuçları ve kurslara dair gelen mesajlardan dolayı dernek, sonbahar dönemi kurs başvurularının startını 14 Ekim’de verdi. Başvurular derneğin sosyal medya hesaplarından paylaşılan kayıt formunun doldurulması ile yapılıyor. 24 Ekim’de başlayacak olan kurslarda Kürtçe bilmeyenler için A1 derecesi, orta derecede Kürtçe bilenler için A2 derecesi ve Kürtçe dilbilgisi ve Kürt edebiyatı konusunda kendini geliştirmek isteyenler için ise A3 ve A4 dereceli sınıflar olacak. Kurmanci kurslar, haftanın her günü saat 20.00 ile 22.00, Kirmancki kurslar ise Perşembe ve Cuma günleri saat 18.00 ile 20.00 arasında verilecek.
Kürt Araştırmalar Derneği Eş Başkanı Leman Elmas, Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Mehmet Aslan‘a konuştu.
İlgi günden güne artıyor
Başvuruların duyurulmasıyla birlikte birkaç saat içinde 600 kişinin kayıt formunu doldurarak kursa başvuru yaptığını ifade eden Kürt Araştırmalar Derneği Eş Başkanı Leman Elmas, bu yoğun ilgiden ötürü mutlu olduklarını ifade etti. Kürtçeye ilginin günden güne daha da artığına dikkati çeken Elmas, “Önceden olduğu gibi görüyoruz ki, Kürt dilini öğrenmek ve geliştirmek için yoğun istek var” dedi. Elmas, önümüzdeki süreçte ise Kürtçesinin farklı lehçelerinde ve çocuklara yönelik sınıflar ile Kürtçe öğrenmek isteyenlere ulaşacaklarını söyledi.
Kota arttı
Daha önce yaptıkları kurslarının beli bir kotası olduğunu ancak online kurslarda bu kotayı daha da artırdıklarının ifade eden Elmas, bu sebeple birçok kişinin kendilerine ulaşıp dil eğitimi almak istediklerini aktardı. Dünyanın birçok ülkesinden Kürtçeyi öğrenmek isteyenlere Kürtçe öğretme fırsatı sunduklarını dile getiren Elmas, salgın sürdüğü sürece online kurslarının devam edeceğini söyledi.
‘Dilimizi ve kültürümüzü korumalıyız’
Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan beri Kürtlere ve Kürtçeye dönük asimilasyon ve yok etme politikalarının sürdüğüne de dikkat çeken Elmas, bu politikaların günden güne arttığını vurguladı. Elmas, “Bir hafta önce Gaziosmanpaşa Kaymakamı Kürtçe oyun olan Bêrû’yu ‘kamu düzenini bozduğu’ bahanesiyle yasakladı. Kürtlerin kendi dillerinde bir tiyatro oyununu bile izlemesine izin vermiyorlar. Bu yasaklar ve uygulamalarla Kürt dilini ve kültürünü yok etmeye çalışıyorlar. Bunlara karşı sessiz kalmamalı, dilimizi ve kültürümüzü korumalıyız” diye ifadelerinde bulundu.
‘Aileler çocuklarıyla konuşmuyor’
İzlenilen politikalara Kürt diline ve kültürüne sahip çıkmakla karşı konulabileceğini ifade eden Elmas, “Kürt dili, artık Kürtlerin gündemine girmelidir. Örneğin ailelerimiz çocuklarıyla kendi dillerinde konuşmuyorlar. Çocukların okullarda durumları kötüye gider diye Kürtçe öğretmiyorlar. Böyle bir anlayış var. Bu, yanlış bir anlayıştır. Çünkü çocuklar rahatlıkla birden çok dili öğrenebilirler” şeklinde konuştu.
İSTANBUL