Ma Music Akademisi 2017 yılından beri Kürt çocuklarının anadilde sanat eğitimi alması için çabalıyor. Akademi kurucularından Kaniwar, ‘İnşaatlarda çalışmamız gerekse bile Kürt çocuklarını müziksiz bırakmayacağız’ diyor. Akademinin ayrıca 40 yılda 40 şube hedefi de bulunuyor
Kürdistan’da Kürt kültürü ve sanatı baskı, engelleme ve asimilasyon politikalarının hedefinde iken, Kürtler bunlara karşı mücadele etmenin yöntemlerini geliştiriyorlar. Diyarbakır’da 2017 yılında kurulan Ma Music Akademisi de bu kurumların başında geliyor. Akademi, genelde Kürdistan’da özelde ise Diyarbakır’da hem sanatı geliştiriyor hem de anadilin varlığını korumaya çalışıyor.
Akademinin kurucularından Şêrko Kanîwar, ANF’ye nasıl başladıklarını ve hangi aşamalara geldikleri anlattı.
Kanîwar, akademilerinin daha önce Amed Büyükşehir Belediyesi’nin çatısı altında olduğunu, 2016 yılında kayyum atanmalarıyla birlikte kapatıldığını belirtti. Akademi çalışmalarına başlamadan önce Federe Kürdistan’a giderek oradaki müzik eğitimlerini araştırdıklarını söyleyen Kanîwar, daha çok batı ülkelerinden çeviri yapılarak Kürtçeye uyarlanan eselerle karşılaştıklarını kaydetti.
Kreşten üniversiteye
Kanîwar, bir akademi iddialarınnı olduğunu ve metaryallere, müfredata ihtiyaçları olduğunu belirterek, “Özellikle MKM geleneği, bir akademinin olmasını bize farz kılıyordu. Bunu hissetmeye başlayınca akademi kurmak fikri daha fazla olgunlaştı. Dolayısıyla bizim uzun vadeli bir eğitim sistemi ortaya koymamız gerekiyor. Nitekim bugün, kreşten üniversite aşamasına kadar bir eğitim sistemi oluşturmuş ve uygulamada icra ediyor noktasındayız” ifadelerini kullandı.
Etnik kodlarla hareket ediyorlar
Kurumlara kayyum atanmasından sonra kendi imkanlarıyla çalışma yürütmeye ve yeniden başlamak zorunda olduklarını belirten Kanîwar, “Ancak Aram Tigran Konservatuarı’nda iken beraber olduğumuz kursiyerlerimiz ve aileleriyle birlikte Ma Music Akademisi’ne gelmiş olduk. Aslında oradaki kitlemizi koruyarak yeniden başladık. Sonuç itibariyle kürdüz ve etnik kodlarımızla hareket etmek zorundayız” diye belirtti.
400 kursiyerden 2 bine
Avrupa’daki birçok akademiyle aynı noktada olduklarını onlardan ayrılan tek farklarının ise Kürtçe şarkı dersleri olduğunu belirten Kaniwar, “Kürtçe şarkıların yasaklandığı faşist bir atmosferde, dünya standartlarında Kürtçe müzik dersleri verebilmek bizimle teması olan herkes açısından değerli bir aidiyet duygusu yaratıyor. Kürtlerin yüz yıl sonrası için eserler ürettiğini gören insanlar, etrafımızda bir halka oluşturmuş oluyorlar” dedi.
Kaniwar, Ma Music kurulurken 400 kursiyerle başladıklarını şimdi ise 2 bin insanın eğitim almak için sırada beklediğini vurguladı.
Hiçbir aile kapıdan dönmedi
Akademiyi hiçbir zaman ticarethane olarak görmediklerini belirten Kaniwar, “Örneğin, çocuklarını buraya getiren ama taksitlerini ödeyemeyeceğini en baştan söyleyen ailelerden hiçbiri, kapımızdan dönmemiştir. Dışarıdan akademimiz çok lüks bir yer gibi görünebilir ama maddi anlamda kesinlikle sadece üst sınıfa hitap eden bir kurum değiliz” şeklinde konuştu.
Herkese eşit eğitim
Maddi zorluklar yaşayıp inşaatlarda çalışmak zorunda kalsalar da Kürt çocuklarını müziksiz bırakmayacaklarını söyleyen Kaniwar, “Kürt çocuklarının asla Kürtçe müziksiz kalmayacağının mücadelesini vereceğiz. Bu akademi, Kürt çocukları arasında sınıfsal fark gözetmeksizin, herkese eşit mesafede eğitim veriyor. Bundan dolayı da çocukların aileleri arasında da bir temas gelişmiş oluyor” ifadelerini kullandı.
40 yılda 40 şube
İlerleyen dönemlerde akademinin Avrupa’da da bir şube açmayı düşündüğünü belirten Kaniwar, 40 yıl içerisinde, Ma Music’in 40 şubesini açmayı uzun vadede düşünüyoruz. Bunu hem Kürdistan hem Türkiye hem de Avrupa ülkeleri için önümüze bir hedef olarak koymuş bulunuyoruz. Hatta Japonya’da mobil bir şube açmayı da düşünüyoruz. Şu anda orada aileler bizimle irtibata geçmiş ve 30 çocuğun eğitim almak istediğini iletmiş durumdalar. Kürtler nerede yaşıyorlarsa bizler de orada bizim de ‘Her yerde müzik, herkese müzik’ sloganımızla hareket ederek, oralara ulaşmamız gerekiyor” dedi.
DİYARBAKIR