Dayanışma amacıyla Özgür Gündem’in Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği görevi yapan gazetecilere verilen cezalar, yazılı soru önergesiyle İsveç Parlamentosu’nun gündemine getirildi. Konuyu parlamentonun gündemine getiren, uzun yıllar Erdoğan hükümetini destekleyen AKP’nin kardeş partisi Moderat (Muhafazakar) Partisi’nin Milletvekili Margareta Cederfelt. Partisini temsilen Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu’nda yer alan Cederfelt, önergesinde Türkiye’de medyanın uzun süreden beri ağır baskı altında olduğunu, çok sayıda gazetenin kapatıldığını ve muhalif gazetecilerin hapsedildiklerini hatırlattı.
Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin dayanışma amacıyla genel yayın yönetmenliğini üstlenen gazetecilerden Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Fehim Işık, Celal Başlangıç, Öncü Akgül, İhsan Çaralan, Celalettin Can ve Dilşah Kocakaya’nın 15’er ay hapis cezasına çarptırıldığını belirtti. Gazetecilerin Özgür Gündem’le sürdürülen dayanışma kampanyasına katıldıkları için “terör propagandası yapmak” suçundan ceza aldıklarını hatırlatan Cederfelt, gazetenin Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol’un da aynı suçlamayla 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldığına dikkat çekti.
‘Gazeteciler terörist değildir’
Cederfelt, mahkemenin gazetecileri hapis cezalarına çarptırılmasından sonra AGİT’in (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Desir’in mahkeme kararından duyduğu üzüntüyü dile getirdiğini hatırlattıktan sonra şunları kaydetti: “Düşüncelerini açıklayan ve meslektaşlarıyla dayanışma gösteren gazeteciler terörist değildir. AGİT, Türk Hükümeti’nden mesleklerini yaptıkları için cezaevlerinde tutulan gazetecilerin serbest bırakılmalarını talep ediyor.” Cederfelt, Dışişleri Bakanı Margot Wallström’e Türkiye’nin ifade ve basın özgürlüğüne saygı göstermesi ve cezaevlerindeki gazetecilerin serbest bırakılması için ne yapmayı düşündüğü sorusunu yöneltti.
Somut girişim talebi
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Seçim İzleme Grubu Sözcülüğü görevini de yürüten Cederfelt, konu hakkındaki soruları yanıtladı. Cederfelt, Dışişleri Bakanı Wallström’ün genel ifadelerle Türkiye’deki düşünce özgürlüğü ihlallerinden kaygı duyduğunu söylemekle yetinmesini yetersiz buldu ve İsveç’in tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmaları için somut girişimlerde bulunması gerektiğini söyledi.
KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası 3 Mayıs 2016’da başladı. 7 Ağustos 2016’da sona erdi. Kampanyaya katılan 56 nöbetçi yayın yönetmeninden 49’una soruşturma açıldı, 11’i takipsizlikle sonuçlandı, 38 dosya davaya dönüştü. Haklarında dava açılan isimler, ‘örgüt propagandası yapmak’ ve ‘örgüt bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlamak’ iddiasıyla yargılandı. Nöbetçi yayın yönetmenliği davalarında Şanar Yurdatapan, İbrahim Bodur, Cengiz Baysoy, Çilem Küçükkeleş, Nadire Mater, Yıldırım Türker, Hasan Cemal, Faruk Balıkçı, Dicle Anter, Derya Okatan, Kumru Başer, Ayşe Batumlu, Jülide Kural, Murat Uyurkulak, Murat Çelikkan, Beyza Üstün, Tuğrul Eryılmaz, Hüseyin Aykol, Ayşe Düzkan, Ragıp Duran’a hapis veya para cezası verildi. Murat Çelikkan ve Ayşe Düzkan’ın cezası ertelenmedi. Çelikkan, 2017 yılında 2 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi. Ayşe Düzkan ise 29 Ocak’tan bu yana Bakırköy Cezaevi’nde tutuklu. Nöbetçi yayın yönetmenlerinden Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklandı, 10 gün sonra serbest bırakıldı. 13 kişinin davası ise sürüyor. Ayrıca gazete yazarları Mehmet Ali Çelebi ve Hüseyin Bektaş da dava açılan isimler arasında yer aldı. Bektaş ve Çelebi’ye ayrı ayrı 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Cezalar ertelenmedi.
Ana Dava
Ana davada Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu Üyeleri Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Eren Keskin, Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya, Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ve Bilge Oykut yargılanıyor. Dava kapsamında Sancılı hala tutuklu. Ayrıca Eren Keskin 47, Hüseyin Aykol 38 dosyada gazetenin eski eş genel yayın yönetmeni olarak yargılanıyor.
İSTANBUL