Gazetemiz yazarı Hüseyin Aykol, Diyarbakır’da okurlarıyla buluştu. Aykol, Kürt basınının gazetelerinin bombalandığı, çalışanlarının öldürüldüğü ve bedel ödeyerek bugünlere geldiğini söyledi
Gazetemiz yazarı Hüseyin Aykol, Kürt basınındaki gelişmeleri konu alan ve Aram Yayınları’ndan çıkan “İlginç Zamanlarda Yaşamak” adlı kitabını imzalamak üzere Lilav Kitap Evi’nde okurları ile bir araya geldi. Öncesinde düzenlenen söyleşide kitabında da yer verdiği anıları anlatan Aykol, kitapseverlerin sorularını yanıtladı.
‘Kolay bir süreç değildi’
30 yılda 60 gazete çıkardıklarını söyleyen Aykol, devletin gazetelerini kapattığını, fakat kendilerinin ısrarla çıkarmaya devam ettiklerini belirtti. Gazetelerinin bombalandığı, gazeteci ve dağıtımcılarının öldürüldüğü, tutuklandığı ve bir kısmının sürgüne gitmek zorunda kaldığını vurgulayan Aykol, bedel ödeyerek bugünlere kadar geldiklerini ifade etti.
30 yılın kolay bir süreç olmadığını dile getiren Aykol, “Burada Kürt basın tarihinde bir şeyler yapmaya çalışan bir arkadaşınız olarak 30 yıldır karşınızdayım. Bütün gazetelerde en üst düzeylerde sorumluluk aldım. Çok onurlu bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Tripotlar gibi medyanın da üç ayağı var. Haber toplamak, bunu halka daha iyi nasıl anlatırız diyen editörler ve üçüncü ayağı ise gazeteler, televizyon yayını ve bayilerle halka ulaşmasıdır. Bu şekilde üç ayak oluşuyor. Haber toplayan arkadaşlarımız, editörlerimiz, 15 genç küçük dağıtımcı arkadaşlarımız öldürüldü.
Engeli veya 60 yaşında evini geçindirmek için çalışan arkadaşlarımız öldürüldü. Başkalarının yazmadığı haberleri size ulaştırıyoruz. Bundan dolayı devletin baskılarına maruz kalıyoruz. Biz sonuna kadar bu işi yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
Kitap tarihimizin özetidir’
Kitabını geçen bu 30 yılın anısına yazdığını dile getiren Aykol, “Benim biyografim, alıntılar gibi okunsa da aslında özgür basın geleneğinin 30 yılının anekdotudur. Aykol’un hikayesinden çok özgür basını anlatıyor. Kitap, tarihimizin bir özetidir. Daha da yazılacak. Şehitlerimiz sayesinde buralara geldik. Bugün hala buradaysak basın kurumlarımız, televizyonumuz, gazetelerimiz, dergilerimiz, internet sitemiz varsa, şehitlerimiz sayesindedir. Şu ana kadar onların anılarına laik olmak istedik” ifadelerini kullandı.
Söyleşinin ardından gazeteci Aykol, kitaplarını imzalayıp, okuyucularıyla sohbet etti.