Kemal Kurkut’un faili sanık polisin beraat kararını görmeyen Adalet Bakanı Gül, ‘İnsan için bütün hakların üzerindeki hakkın, hiç şüphesiz ‘yaşam’ hakkı’ olduğunu söylemesi dikkat çekti
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 10. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali akademik programında konuştu. Masumiyet karinesinin en çok değer verdiği konular arasında olduğunu savunan Gül, masumiyet karinesinin sürekli ajandalarında tuttukları bir kavram olduğunu iddia etti. Kemal Kurkut davasında sanık polisin beraat kararına ilişkin kamuoyu tepki gösterirken, Bakan Gül’ün “İnsan için bütün hakların üzerindeki hakkın, hiç şüphesiz ‘yaşam’ hakkı” olduğunu söylemesi dikkat çekti.
Masumiyet karinesi vurgusu
Masumiyet karinesinin, Anayasa’nın 38’inci maddesinde temel bir kural olarak yer bulduğunu, Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası belgelerde de ceza hukukunun evrensel ilkeleri arasında sayıldığını anlatan Gül, “Bize göre masumiyet karinesi, şüpheli veya sanığın muhakeme sürecinde diğer haklarına açılan kapının yegane anahtarıdır” ifadelerinde bulundu.
‘Çamur at izi kalsın anlayışı adalet değildir’
Her ihbar ve şikâyetin kişileri şüpheli yapmadığını savunan Bakan Gül, bu kapsamda 1 Ocak 2020’den bugüne kadar yaklaşık 172 bin 633 ihbar dosyasından, 120 bin 389’unda soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildiğini aktardı. Gül, “Çamur at izi kalsın anlayışı adalet değildir. İhbar edilen herkes şüpheli değildir, şüpheli sanık değildir, sanık hükümlü değildir. Bu kavramların her birinin temas ettiği haklar vardır. Bu hakları korumak ve geliştirmek, adalet politikalarımızın öncelikleri arasında yer almaktadır” dedi.
ANKARA