Koronavirüs salgınıyla mücadele için 90 gün boyunca küresel ateşkes talep eden tasarı, BMGK’da ABD ve Çin’i karşı karşıya getirdi. Tasarının sahibi Fransa uzlaşı yolları arıyor
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), 6 haftadan uzun süredir müzakere ettiği koronavirüs (Covid-19) karar tasarısı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tartışmaları nedeniyle tıkandı.
Covid-19 salgınıyla mücadele için Fransa ve BMGK’nin geçici üyelerinden Tunus tarafından hazırlanan tasarı, 90 gün küresel ateşkes talep ediyor.
ABD, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından da yapılan “küresel ateşkes” çağrısına destek verirken, Çin tasarıda DSÖ’ye de referansta bulunulmasını istiyor.
ABD, ”Çin yanlısı ve salgınla mücadelede başarısız olmakla” eleştirip fon desteğini kestiği DSÖ’ye tasarıda atıfta bulunulmasına karşı çıkarak, diğer 14 BMGK üyesine, “mevcut taslağı destekleyemeyeceğini” bildirdi.
ABD ve Çin arasındaki DSÖ tartışması, BMGK’daki Covid-19 tasarısını veto tehdidiyle karşı karşıya bıraktı.
Tasarının sahibi Fransa ise Konseyin yeni bir başarısızlıkla daha anılmaması için daha fazla müzakere ve uzlaşı yolları arıyor.
Suriye başta olmak üzere Myanmar, Libya, Yemen konularında da daha önce veto gücüne sahip 5 daimi üye Rusya, ABD, Çin, Fransa ve İngiltere tarafından birçok kez kilitlenen BMGK, şimdiyse ”insanlığın ortak düşmanı” Covid-19 konusunda görüş ayrılıklarına sahne oluyor.
DIŞ HABERLER