Botan Çayı ve bu çayı besleyen akarsuların tamamı barajlara hapsedilirken, Sêrt’te halk suya erişemez hale getirildi. Wanlı yurttaşlar da benzer nedenlerle suya erişemezken, Amed’de su kesintileri halkı bezdirdi
Sêrt’te (Siirt) son 2 yıldır ortaya çıkan susuzluk sorunu bu yıl artarak devam ediyor. Halkın suya erişememekten kaynaklı sorunlarına sahip çıkmak isteyen ve bu amaçla Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) basın açıklamasını polis engelledi. HDP ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş polis tarafından engellendi. Sabahat Erdoğan Sarıtaş sanal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Siirt uzun süredir susuz. İnsanlar içmek için, günlük ihtiyaçları için, sulama için, hatta cenazesini yıkamak için bile su bulamıyor. Bütün bunların nedenini sormak için bir araya geldik ancak valisinden emniyetine hiçbiri halkın ne olduğunu bilmesini istemiyor” diye yazdı.
Kuyu açacaklarmış!
Valiliğin basın açıklamasına dahi tahammülünün olmaması, su zengini coğrafyada su sorununun hangi nedenle ortaya çıktığının tartışılmasını önlemek amacı taşıdığı belirtilmekte. DSİ ile Siirt Belediyesi’nin susuzluğu gidermek için kuyu açma hazırlığına girişildiği duyurulurken, Hesko içme suyu hattı üzerinde bulunan köy ve bahçelerde su kullanımının kısıtlanması ve “boşa akan suyun önlenmesi” gibi ortya koydukları “çözüm” adımları Sêrt’te susuzluğun nedeninin gizlenerek sorunu “küresel ısınmaya” bağlamaya çalıştıkları görüldü.
Şirketlere var, halka yok
Sêrtli yurttaşlar birçok dere ve 7 büyük çaya sahip kentte su sorunu nedeniyle ilkel yaşama döndürüldüklerini belirterek, yetkililerin halkı ciddiye almadığını ve kavurucu sıcaklarda susuz bırakıldıklarını söylüyorlar. Sêrt’te kurulan çinko üretim tesisinde kullanılmak üzere 300 bin metrekarelik gölet inşa etmeye girişen valiliğin ve belediyenin susuzluğa çare bulmaktan uzak tutumu dikkat çekici.
Wan’da susuzluğa tepki
Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, kent genelinde 14 Ağustos-20 Ağustos tarihleri arasında 6 günlük su kesintisi yaşanacağını duyurdu. Açıklama kentte tepkilere neden olurken, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri, konuya ilişkin Aydın Perihan İş Merkezi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, Yeşil Sol Parti Wan Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, yerine kayyum atanan Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mustafa Avcı ile siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. Açıklamayı yerine kayyum atanan Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mustafa Avcı yaptı. Avcı, halın arsenik yüklü suya mahkûm edildiğini belirterek, “Halkın sağlığıyla oynanıyor” dedi.
Amed’de su sorunu
Kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ), kentin birçok semtinde son bir aydır günde 8 saati bulan su kesintileri yapıyor. Kayyumun atadığı DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, düzenlediği bir basın toplantısında her bir yurttaştan günlük 10 litre su tasarrufu yapılmasını istedi ve aksi takdirde su kesintilerine başvuracaklarını açıklamıştı. Bu açıklamanın hemen ardından günlük su kesintilerine başlayan DİSKİ, aldığı bir kararla su yasaklarını uygulamaya geçirdi. Bir esnaf yurttaş, “Saat 15:00’e kadar gelmeyince dükkânı kapattım. Komşulardan su alayım dedim ancak mahallede de kimsenin suyu yoktu. Yani bu yazın sıcağında suyumuzu kesmedikleri kalmıştı” derken, bir başka yurttaş ise “Su bulamıyoruz o saatlerde. Bu büyük bir mağduriyettir. Neden böyle yaptıklarını da bilmiyoruz” sözleri uygulamanın keyfi bir uygulamaya dönüştüğüne işaret ediyordu.
96 baraj var su yok!
Sêrt Botan Vadisi ve içinden geçen Botan Çayı üzerinde 15 adet HES projesi ve bu projelere eklenmek istenen ek projelerle bölge çok yönlü yağmalandı. Fırat Nehri ve kolları üzerindeki baraj sayısı ise 50’dir. Dicle Nehri üzerinde yapılmış olan Kralkızı Barajı, Dicle Barajı, Ilısu Barajı ve Cizre Barajı bulunmaktadır. Ancak Dicle Nehri’nin kolları olan Batman Çayı’nda 2, Kulp Çayı’nda 4, Botan Çayı’nda 15, Bitlis Çayı’nda 2, Kezer Çayı’nda 1, Habur Çayı’nda 1, Hamam Çayı’nda 1, Hezil Çayı’nda 2, Hilal Deresi’nde 1, Zap Suyu’nda 7, Cemilkatlı Deresi 1, Nehil Çayı’nda 1 ve son dönemde adımı atılan en az 5 baraj olmak üzere toplam 46 adet inşa edilen veya inşaatı süren barajlarla ekosistem yerle bir edilmiştir. Kürt coğrafyasında toplam 96 baraja rağmen bölge halkının bundan yararlanamaması dikkat çekicidir. Diğer yandan Riha’da (Urfa) çiftçilere su ulaştırmayan iktidar, halkı yer altı suyuna mahkûm etti ve halk, DEDAŞ’ın soygunuyla yüz yüze. DEDAŞ’ın elektriklerini kesmesiyle büyüyen ve üretim yapamaz hale getirilen çiftçiler bu durumu protesto etmeleri ise polis ve jandarma saldırılarıyla karşılanırken, çiftçiler cezaevlerine gönderilebilmekte.
EKOLOJİ SERVİSİ