Kurdistan Bölgesi’nde Kürtçe’den çok Arapça ve İngilizce dillerine önem verildiğini belirten Öğretim görevlisi Şilan Umer ‘Bu şekilde devam ederse Kürtçe de 77 yıl içinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır’ dedi
UNESCO 1999 yılında, 21 Şubat’ı Dünya Anadil Günü olarak ilan etti. Dünya genelinde birçok dil ve lehçe yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Federe Kurdistan Bölgesi’nde Kürtçe resmi dil olmasına rağmen Arapça ve İngilizce dillerine daha çok önem verilmekte. İş sektörlerindeki en önemli şart ise her iki dilin de bilinmesidir. Ayrıca, çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren gelişmiş cihazlar ve televizyon nedeniyle yabancı dillere maruz kalıyor. Bu da Kürt dili üzerinde büyük bir tehdit oluşturuyor.
Öğretim görevlisi Şilan Umer, konuya ilişkin Rojnews’e konuştu.
‘Kurdistan Bölgesi’nde de dilimizi geliştiremedik’
Şilan Umer, dilin insanları diğer uluslardan ayıran ulusal bir kimlik olduğunu belirterek şunları dile getirdi: “Biz dilimizi ne kadar canlı tutarsak, ulusumuz da o denli canlı kalır. Kurdistan’ın diğer parçalarında Kürt halkına uygulanan işkence ve baskıların nedeni Kürtçe konuşmalarıdır. Maalesef Kurdistan Bölgesi’nde de dilimizi geliştiremedik ve hizmet edemedik. Elimizdeki veriler gösteriyor ki, eğer Kürtçe korunmazsa yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır.”
Umer, Kürtçe’ye yönelik tehlikelere ve nasıl korunması gerektiğine dikkat çekerek şunları belirtti: “Her dil ‘Savunma, tehlike, yok olma’ olarak 3 aşamadan geçer. Bizler dilimizi ‘tehlike’ aşamasından ‘savunma’ aşamasına taşıyamazsak kuşkusuz ‘yok olma’ aşamasına geçecektir. Araştırmalara göre, bu şekilde devam ederse Kürtçe de diğer diller gibi önümüzdeki 77 yıl içinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.”
‘Çocuğun eğitim aldığı dil kesinlikle anadili olmalı’
10 yaşından küçük bir çocuğun ikinci bir dilde eğitim almaması ve önceliğin anadile verilmesi gerektiğini belirten Şilan Umer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuğun eğitim aldığı dil kesinlikle anadili olması gerekiyor. Maalesef şu an uygulanan eğitim sisteminde Kürtçe ikinci dil konumunda kalıyor. İkinci dilin ticarileşmesi, işe alımlarda yabancı dilin birinci şart olması, üniversite programlarının Kürtçe yapılmaması ve yüksek öğrenim için İngilizce dil şartının getirilmesi gibi durumlar Kürt dili üzerinde olumsuz etki yarattı. Bu da Kürtlerin diline saygı duymamasına neden olmuştur.”
Kaynak: ROJNEWS