24 Eylül’ü 25 Eylül’e bağlayan gece, Kürdistan Bölgesi’nde büyük bir hareketlilik başladı. Parlamento seçimlerine yönelik propaganda ve kampanya süreci nihayet resmen start aldı. Güney Kürdistan halkı, sabaha gözlerini açtığında caddeleri, sokakları kaplayan posterler ve sloganlarla yeni bir seçim sürecine uyandı. Ancak bu seçim, sadece basit bir siyasi süreç değil; aynı zamanda bölgenin geleceği için bir dönüm noktası.
Aslında bu seçimler, 2022 Kasım’ında yapılmalıydı. Ancak KDP’nin iki yıldır süren engellemeleri nedeniyle sandıklar kurulamamıştı. Bunca engel ve tartışmaya rağmen seçim günü artık kaçınılmaz şekilde yaklaşıyor. Ancak tehlikeler henüz geçmiş değil. Çünkü iktidarlar, gücünü kaybetme korkusuyla karşılaştığında çirkinleşir. Hele bu iktidar KDP ise, kaybetme korkusunun yaratacağı sonuçları öngörmek zor değil.
Irak Yüksek Seçim Komisyonu’nun uzun zamandır geciktirdiği propaganda süreci, seçimlere bir aydan az bir zaman kala nihayet başladı. Şimdiye kadar partiler, caddelere astıkları posterlerin ve bayrakların ötesinde ciddi bir reklam faaliyeti yürütemedi. Ama seçim çalışmaları bu görüntüden ibaret değil. YNK Hewlêr’de, KDP ise Duhok’ta çeşitli düzeylerde toplantılar düzenleyerek seçim stratejilerini belirlemeye başlamış durumda.
Özellikle YNK, Hewlêr’de dikkat çekici bir ağırlık koyuyor. YNK’nin eski etkili isim ve beyinlerinden Kusret Resul’un oğulları Derbas ve Şalaw, Hewlêr’de adeta bir çıkarma yapmış gibi. Düzenledikleri halk toplantıları, ciddi bir kalabalık topluyor. Bu, Hewlêr’de YNK için önemli bir gösterge.
KDP ise Zaxo ve Duhok gibi kemik kitlesine güvendiği bölgelerde sahaya inmiş durumda. Behdînan medyasını yakından takip ettiğimizde, KDP’nin özellikle sosyal hizmetler alanında yoğunlaştığı gözlemleniyor. Zaxo’da bir süredir çıplak bir erkek holiganlığına dönüştürülen Zaxo Spor’a yapılan yatırımlar, bu hizmetlerin bir parçası. Ancak esas mesele olan işgaller, katliamlar, zorunlu göçler ve Behdînanlıların köylerinden sürülmeleri elbette gündemde yok.
Kürdistan Bölgesi’ndeki partiler, elbette YNK ve KDP ile sınırlı değil. Süleymaniye’de YNK’yi zorlayabilecek olan Yeni Nesil Hareketi, Zaxo’da ise KDP’yi zorlayabilecek İslami partiler var. Sol fraksiyonlardan irili ufaklı partiler varlığını bir şekilde sürdürmeye devam ediyor. Goran da var tabii. Sahi ne oldu bu Goran’a? Her birini ayrı ayrı işleyeceğiz.
Gelinen aşamada Duhok’tan Süleymaniye’ye, Halepçe’den Hewlêr’e Kürdistan Bölgesi’nin dört büyük kentinde seçim kampanyaları artık resmen başlamış durumda. Caddeler, sokaklar ve parti merkezleri poster ve bayraklarla donatılmış. Türkiye’de görmeye alıştığımız seçim arabaları ise 2018’deki seçimlerde olduğu gibi bu seçimlerde de pek görünmeyecek gibi duruyor. Ancak bu seçimde farklı neler göreceğiz, bekleyip göreceğiz.
Bu yazı, seçim süreci boyunca devam edecek analizlerimizin ilk adımı olarak karşınızda. Önümüzde merakla beklediğimiz birçok konu var. Çünkü Kürdistan Bölgesi parlamento seçimleri, sadece yerel bir mesele değil. Tüm Kürdistan’ı ve burada yaşayan halkları, özellikle de Kürtlerin geleceğini yakından ilgilendiriyor. Elbette bu durum en çok KDP’yi ilgilendiriyor. Çünkü bu seçimde kaybeden sadece Hewlêr değil; aynı zamanda Bahçeli ve Erdoğan da olacak. Bu da başlı başına derin bir analiz konusu.
Bir gazeteci gözüyle Yeni Yaşam gazetesi için bu seçimleri daha dikkatli, daha sorgulayıcı, daha detaylı ve anlaşılır bir şekilde takip etmeyi önümüzdeki 20 Ekim’e kadar sürdüreceğiz. Bir sonraki yazımızın konusu, partilerin kentlere dağılımları, aday profilleri, seçim vaatleri ve son parlamento seçimlerinin istatistiği olsun mu? Bence neden olmasın…