Koronavirüs salgını nedeniyle tiyatro emekçileri tamamen ve dönüşsüz olarak kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Bunlardan biri de 7 aydır kapalı olan Kumbaracı50 tiyatro salonu.
7 aydır kapalı olan Kumbaracı50 tiyatro maddi sıkıntılarla boğuşuyor. Tek gelirleri 11 yıldır sergiledikleri oyunlardan sattıkları biletler olan Kumbaracı50 sahnesi, tiyatro severlerden yardım bekliyor. Yaptıkları açıklamada, “Dünya çapında hakim olan bir salgın, tiyatroları, fiziksel koşullar itibariyle, dönüşü olmayan bir çöküşe sürüklüyor. Desteğinizi; biriken kiraları, personel maaşlarını, faturaları ve vergileri ödemek için; kısacası, bu sürecin sonunda sahnemizin hala açık kalabilmesi için kullanacağız. Ayrıca pandemi koşullarında sahnemizi, 35 kişilik kapasiteyle açarak, – maliyeti açısından kazanç sağlama ihtimali olmasa bile- küçük oyunlarımızı, birbirimize nefes olmak ve ‘buradayız’ diyebilmek için oynamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanan Kumbaracı50 emekçileri; duvara bırakılacak bir parmak izinin kendilerine güç vereceğini ve bu krizi atlatmasını sağlayacağını söyledi
Kumbaracı50 nasıl kuruldu?
Altıdan Sonra Tiyatro ekibi, 10. yıllarında Beyoğlu’nda, Kumbaracı Yokuşu’nda yenilikçi bir performans mekanı açtı: Kumbaracı50. Kumbaracı50, kısa sürede ulusal ve uluslararası pek çok performans sanatçısının İstanbul seyircisiyle buluştuğu önemli mekanlardan biri haline geldi. “Her yer sahne” fikriyle yenilikçi sahneleme opsiyonları sunacak şekilde tasarlandı; grup üyelerinin kişisel birikimleri ve 300’ü aşkın destekçinin katkılarıyla açıldı. 220m2’lik bir alana sahip olan mekan, teknik donanımı ve modüler seyirci platformları sayesinde 40 ila 100 seyirciyi ağırlayabiliyor. Kumbaracı50, Altıdan Sonra Tiyatro ve grubun ürettiği 40 oyun, hem akademisyenler ve eleştirmenler hem de seyirciler tarafından çok beğenilerek toplamda 51 ödülün sahibi oldu. 10 yılda Kumbaracı50, 150’den fazla grup ile 300’den fazla oyun ve performansa ev sahipliği yaptı; IKSV ve Fringe İstanbul gibi uluslararası festivaller de dahil 55 binden fazla seyirciye ulaştı.
KÜLTÜR SERVİSİ