Şile ilçesinde bulunan linyit ocağında Şile’nin endemik türü olan kum zambakları tehdit altında
İstanbul Madencilik ve Kömür İşletmeleri AŞ, Şile’de elinde bulundurduğu 30 milyon 261 bin 700 metrekare ruhsatın, 6 milyon 558 bin 300 metrekaresinde 1993 yılından bu yana linyit madeni işletme iznine sahip. Şirketin IV. maden işletme ruhsatına sahip olduğu linyit madeninde kuvars kumu ve kil ocağınıda ekleyerek kapasite artışına gidiyor. Mevcut durumda yılda 700 ton kuvars kumu, 24 bin 800 ton/yıl linyit ve 400 bin ton/yıl kil üretimi yapılan sahaya 312 bin 900 metrekarelik alan ilave edilecek. Kapasite artışıyla toplam yıllık üretimin 1.420.000 ton/yıl kuvars kumu, 820.000 ton/yıl kil ve 24.800 ton/yıl linyit üretimi yapılacak.
Sermaye yağma peşinde
İstanbul Şile’nin Kumbaba tepesi, madencilik ve doğa talancıları tarafından adeta yok edilirken, endemik tür olan Şile Kum Zambağı adeta yok oluşa bağlanmış durumda. Dünyada Yunanistan, Fransa ve İspanya sahillerinde bulunan Kum zambağı, Türkiye’de ise Şile sahillerinde doğal olarak yetişiyor. Şile Kum Zambağı Karadeniz bölgesinde yetişen 20 endemik türden biri ve orijinal adı Lilyumcandium. Türkiye’de Şile havzasından başka bir bölgede bu kalitede bulunmadığı iddiasıyla kuvars kumu için yıllardır Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDOKSAD) tarafından yağma girişimi yapılmakta. TÜDOKSAD yaptığı açıklamada, “Son dönemde kum üreticilerinin orman izin süreçlerinde yaşanan aksamalar, Şile’deki madencilik faaliyetlerini ve sanayi kumu tedarik zincirini olumsuz yönde etkilemiştir” sözleri dikkat çekiciydi.
Kumullar çalınarak taşındı
Şile kumulları üzerinde denizden 50-200 metre uzaklıktaki bir şerit üzerinde doğal olarak yaşıyor. Ağustos-Eylül aylarında çiçek açıyor ve çiçeklerinin olağanüstü güzellikteki kokusu çok uzaklardan duyuluyor. Nesli tehlike altına giren kum zambağı; biyolojik çeşitlilik bakımından çok önemli soğanlı bitkilerden biri. Kumbaba Termal Kumları’nın, içeriğinde bulunduğu belirtilen nadir elemetler de maden şirketlerinin hedefi içinde. Şirketleri bu güne kadar bölgeye dozerlerle, kepçelerle, kamyonlarla gelerek iki bin yıldır şifa dağıtan kumları yükleyip çalarak götürdüler.
EKOLOJİ SERVİSİ