Diyarbakır’da düzenlenecek iki günlük çalıştayın hazırlıklarını yapan Dil ve Kültürler Ağı’nın danışma kurulu üyesi Sadak, amaçlarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dil ve kültürleri korumak olduğunu söyledi
Kürtçe başta olmak üzere bölgede konuşulan dillerin yok olmaması amacıyla kurulan Dil ve Kültürler Ağı, 11- 12 Ocak 2020’de Diyarbakır’da çalıştay düzenleyecek. Farklı görüşlerden sanatçı, yazar, araştırmacı ve aydından oluşan 45 kişinin bir araya gelerek kurduğu ağın danışma kurulu üyesi Cevahir Düzgün Sadak, asıl amaçlarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dil ve kültürleri korumak ve dillerin gücünü ispatlamak olduğunu ifade etti.
‘Asimilasyona hayır’
Dil ve kültür çalışması yapan kurumların bir şekilde illegalleştirildiğini kaydeden Sadak, asimilasyona ve kültür katliamına hayır demek için, dilin gelişimi önündeki engellerin kalkması ve yasal anlamda bazı hakların kanunlaşması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Birçok kurumun dil için çalışma yürüttüğünü söyleyen Sadak, “Ancak bir yandan da asimilasyon ve kültür katliamı devam ediyor. Maalesef dilimiz yok olmayla karşı karşıya. Buna dur demek için çalışıyoruz. Ne kadar kültür ve dil çalışmaları eskiye oranla güçlü olsa da, bu çalışmaların halka ulaşması konusunda zayıf kalınıyor” dedi.
11 ve 12 Ocak
11-12 Ocak’ta yapılacak olan çalıştayda somut adımların atılması için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Sadak, “Dil ve Kültürler Ağı’na dahil olan herkesin dil ve kültürle bir derdi var. Dil ve kültürü korumak anlamında çalışmalar var zaten, ancak toplumu bunun içine katma konusunda eksiklik yaşanıyor” dedi. Her toplumun kendi dilini ve kültürünü yaşaması gerektiğine vurgu yapan Sadak, “O nedenle küçük bir adım olarak görünebilir ama amaç büyüktür. Bu ticari bir şey değil, varlık ve yokluk meselesidir” diyerek, saldırı altındaki Kürt diline sahip çıkma çağrısında bulundu. Sadak, Kürt dili ve kültürünün korunması için öncelikle çocuklara Kürtçe öğretilmesi gerektiğini vurguladı.
DİYARBAKIR