İstanbul’un en önemli su kaynaklarından biri olan Küçükçekmece Lagünü kirliliğe boğulmuş durumda
İstanbul’da her yıl yaşanan su sıkıntısı büyürken iktidarın Kanal İstanbul’a kurban etmek istediği Sazlıdere ve Terkos Baraj Gölleri ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Diğer yandan İstanbul’un en önemli su kaynaklarından biri olan Küçükçekmece Lagünü kirliliğe boğulmuş durumda. 18 metre derinliği olan lagündeki oksijen, yüzeyden 7 metre sonra kritik kabul edilen seviyenin altına indi. Bu durum, lagünün derinliklerinde canlı yaşamının neredeyse yok olduğu anlamına geliyor. Küçükçekmece Lagünü, yüzeyinde oluşan yosun tabakası, ölü deniz canlıları ve suda görülen renk değişimleriyle sık sık gündeme geliyor.
‘Sanayi atıkları birikmiş’
Küçükçekmece Lagünü yok olmaya yüz tutmuşken uzun zamandır bölgede çalışmalar yapan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, TRT Haber’den Pınar Bağçeci’ye konuştu. 1930’lu yıllarda bölgede sadece bine yakın bir nüfusun olduğunu, şimdilerde ise 2 milyona yakın kişinin yaşadığını vurgulayan Albay, “Hem endüstriyel hem evsel, zaman zaman da tarımsal kirletici baskısını görebiliyoruz. Sanayi tesislerinin getirdiği atıklar lagünün hızla yok olmasına neden olmuş. Atıklar uzun yıllardan beri dipte aşırı miktarlarda birikmiş” dedi.
2-3 tür balık kaldı
Genelde göl olarak bilinse de bu su kaynağının aslında bir lagün olduğunun altını çizen Albay, “Bir taraftan deniz suyuyla bir taraftan tatlı su ile besleniyor” diyerek biyoçeşitlilik bakımından oldukça zengin bir lagün olduğuna vurgu yapıyor. Albay, “Birçok balığın gün içinde kullandığı, bazılarının yumurtladığı ürediği bir alan. 1950’lerde yaklaşık 30 tona yakın balık avlanıyormuş buradan. 20’ye yakın türün olduğu lagünde kirlilik nedeniyle 2-3 tür kaldı. Buranın gerçekten bir mikrop yuvası olduğunu, ciddi bir şekilde restore edilmesi gerektiğini artık anlamamız lazım. Restore edilirse 5-10 yıl arasında kendine geleceğine, biyoçeşitliliğinin tekrar zenginleşeceğine inanıyorum” diye belirtti.
Balık halk sağlığına tehdit
Küçükçekmece’nin kuş göçü rotasında olduğundan çok sayıda kuşun dinlenme noktası olduğunu söyleyen Albay, “Göçmen kuşlar bu alanları kullanarak beslenir. Ama toksik beslenmelerden dolayı ya ölüyorlar ya da beslenemeden uçup gidiyorlar. Olmaması gereken düzeyde koli basili var. Patojenler oldukça yüksek ve insan sağlığını gerçekten tehdit eder boyutta. Zaman zaman toksik alg artışları oluyor. Bunlar karaciğer kanserini tetikleyen algler. Ağır metal de çok yüksek. Eğer lagünden tutulan kefaller tüketiliyorsa bu, halk sağlığı açısından büyük tehdit” diye belirtti.
EKOLOJİ SERVİSİ