AKP’nin kurucularından olan eski Dışişleri Bakanı, emekli diplomat Yaşar Yakış, ABD ile yaşanan krizi değerlendirdi. DW Türkçe’den Hilal Köylü’ye konuşan Yakış, “Türkiye’nin gördüğü zararla, ABD’nin gördüğü zarar kıyaslanmamalıdır, krizin kaybedeni Türkiye’dir” dedi. Rahip Andrew Brunson’ın ABD’ye gönderilmesini ve krizin ‘acilen’ çözülmesi gerektiğini söyleyen Yakış, NATO’nun karşısında müttefikler aramayı ‘tarihi yanlış’ olarak nitelendirdi. Yakış, Kürtlerle koparılan iletişimin de krizi derinleştirdiğini söyledi.
‘ABD bir, Türkiye elli’
Eski Dışişleri Yakış, “Siz gazeteci Deniz Yücel’i serbest bırakıp ülkesine iade etmişseniz, ABD dahil tüm dünya kamuoyunun ‘Neden Rahip Brunson serbest bırakılmıyor’ diye sorması çok normaldir. Sessiz ve etkin diplomasi terkedilmiş, gürültü ve patırtıyla iş çözme devreye sokulmuştur. Ama bu diplomasi de sonuç vermemiştir. Gelinen noktada; gün geçtikçe Türkiye’nin krizi çözmek için elindeki seçenekler azalıyor, ülke her açıdan sıkışıyor, fakirleşiyor. Rahip Brunson serbest bırakılıp, kriz acilen çözülmelidir. Krizde Türkiye’nin gördüğü zararla, ABD’nin gördüğü zarar kıyaslanmamalıdır, krizin kaybedeni Türkiye’dir. ABD’de de yara alıyor ancak ABD’nin gördüğü zarar yüzde bir ise Türkiye’nin gördüğü zarar yüzde 50’yi geçiyor” dedi.
‘Tehlikeli ve yanlış’
Türkiye’nin NATO’ya alternatif arayışının tehlikeli olduğunu ifade eden Yakış, “Türkiye’nin NATO’nun karşısına yeni müttefiklerle çıkmaya çalışması son derece tehlikelidir ve tarihi bir yanlış olur. Ankara-Washington krizi derinleştikçe NATO müttefiklerinin Türkiye’ye güveni ciddi şekilde sarsılacak ve Türkiye’nin dahil olmadığıtoplantılarda kararlar almaya başlayacak. Türkiye’nin NATO’daki konumu, pozisyonu tamamen zarar görecek. Bu yüzden Türkiye’nin NATO’ya alternatif müttefik aramak yerine NATO’nun güçlü bir üyesi olarak kalıp, Rusya ve Çin’le de iyi ilişkiler götürmesi şarttır. Yoksa Türkiye’nin daha tehlikeli sulara sürükleneceği aşikardır” dedi. “Türkiye, Ortadoğu batağına gerektiğinden fazla bulaştı, yanlış tarafta yer aldı. Ofsayta düştü” vurgusu yapan Yakış, iktidarın aşırı radikallerin destekçisi göründüğünü, İdlib’de zorlanacağını söyledi.
Kürtlerle iletişime geçilmeli
Yakış, Kürt sorununa dair ise şu tespitlerde bulundu: “Suriye krizinde yedi yıl geride kaldı, Kürtler bölgedeki konumlarını krizden önceki döneme göre daha güçlendirdiler, ileri noktaya taşıdılar. Otonom bölgeler kurdular. ABD, Kürtlere krizin başından beri askeri malzeme desteği sağlıyor. Bunu da belki eskiden beri desteklediği Kürt davasını ileriye götürüp,İsrail’e dost bir devlet yaratmak için, belki de Suriye’de demokratikleşme süreci başladığında Suriye rejimi üzerinde Kürtler aracılığıyla baskı kurmak için yapıyor. Türkiye’nin sıkıntısı hem Rusya’nın hem de ABD’nin Kürt davasına sahip çıkmasından kaynaklanıyor. Türkiye, iki süper devletin desteklediği Kürtleri karşısına almış durumda. O yüzden Suriye’deki Kürtlerle gereksiz yere kesilen iletişimin yeniden kurulması gerekiyor. ABD’ye kızıp Kürtlere daha da çatmak yanlış olacaktır.
İSTANBUL