Ekonomik krizden etkilenen kuru üzüm üreticileri yıl içinde gübre, mazot ve ilaçlara gelen zamlara tepki göstererek, ‘Devlet zam yapmasın bize destek de vermesin’ dediler
Ruken Demir – Ayşe Sürme/Manisa/MA
Türkiye’de en fazla üzüm tarımının yapıldığı kentler arasında yer alan Manisa’da çiftçiler, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiriyor. Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (TARİŞ) 2018 yılı çekirdeksiz sofralık kuru üzüm avans alım fiyatlarını kilo başına en düşük 7 buçuk TL, en yüksek ise 10 buçuk TL olarak açıklaması üzüm üreticilerinin beklentilerini boşa çıkardı. Saruhanlı ilçesinde üzüm yetiştiriciliği yapan Ahmet Doğan uzun yıllardır çiftçilik ile uğraştığını belirterek, mağduriyetlerinin her yıl daha fazla arttığına vurgu yaptı. Küçük kuru üzüm üreticilerinin elindeki ürünleri hemen düşük fiyatlara sattıklarını dile getiren Doğan, “Bu sene büyük tüccarlar işi biliyordu. Üretimi az olan çiftçiye gelip elindeki malı ucuza aldılar. Çiftçiler elindeki malı satıp, işçi, mazot, gübre ve ilaç paralarını ödedi. Çiftçinin elinde para kalmadı” dedi.
Üretim düştü
Doğan, geçen sene 7 dönümlük arazisinde 5 buçuk ton kuru üzüm elde ettiğini paylaşırken, bu yıl kuru üzüm üreticilerinin yüzlerinin gülmediğini söyledi. Doğan, hükümete yakın medyada Türkiye’de ekonomik sorun yokmuş gibi gösterildiğini dile getirerek, “Üretim çok olmadığından her sene üzüm yerine salatalık, domates gibi ürünleri de ektiğimiz oluyor. Çiftçi kazanmıyor. Çiftçi batıyor. Bu gidişle içinden çıkamayıp iflas edeceğiz ve gideceğiz. Geçen sene bir dönümde 700 kilo kuru üzüm elde ederken, bu sene 400 kilo elde edemedim. Bu sene üzümlere bir de dolu vurdu. Dolayısı ile üretim yarı yarıya düştü” şeklinde konuştu. Türkiye’de mevcut hükümetin ekonomik krizi görmezden geldiğini kaydeden Doğan, “Devlet zam yapmasın varsın bize de destek vermesin. Bize göre; çözüm mevcut hükümetin ve politikasının değişmesinden geçiyor” dedi.