Adana’da kapılarını açan 13.Çukurova Kitap Fuarı devam ediyor.Fuar ziyaretçileri fiyatların geçen seneye oranla yüzde 20 arttığını söylerken, veliler de krizin yarattığı yoksulluğa dikkat çekiyor
TÜYAP Fuarcılık A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) işbirliği ile bu yıl 13.sü düzenlenen Çukurova Kitap Fuarı, Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde beşinci gününde devam ediyor. Geçtiğimiz yıl düzenlenen fuarı 363 bin 575 kişi ziyaret etmişti. 500’ye yakın yazarın katıldığı fuarda, panel, söyleşi ve belgesel gösterimlerinin olduğu 70’ten fazla etkinlik düzenleniyor. Fuarın ilk günleri olması nedeniyle okuyucuların geçen yıllara oranla ilginin daha fazla olduğu görülürken, ekonomik krizden dolayı kitap satışlarının düşmesi ise dikkat çekiyor. Fuarda bu yıl da ders ve sınav kitapları basan yayınevlerinin sayısı dikkat çekiyor. Fuarda Kürtçe kitap almak isteyen okuyucuların tek adresi ise Ava Yayınları’nın standı oluyor.
‘Fiyatlar yüksek’
Fuara çocuklarıyla birlikte gelen öğretmen Şule Yıldız, fuara okuyucuların yoğun ilgi gösterdiğini ve fuarların okuma oranının artmasına katkı sağladığını söyledi. Üniversite öğrencisi Ilgaz İnce, fuarda kitapların dışarıya göre ucuz olduğunu belirterek, okurlar açısından bir etkinlik alanı olduğu için de ilginin fazla olduğunu söyledi. Fuarın okurla yazarı bir araya getirmesi açısından önemli olduğunu aktaran Latif Yılmaz, bu nedenle fuarlara daha fazla kişinin geldiğini söyledi. Yılmaz, fuara ilginin artırması için yetkililere daha fazla görevler düştüğünü ve fiyatların da yüksek olduğunu söyledi.
‘Eğitime önem verilsin’
Çocuklarıyla fuara gelerek, kitap alan Keziban Ildıran, fiyatların yüksek olduğunu belirterek, “Kitapların biraz daha bütçeye ve halka hitap etmesini isterim. Gezip aldık ama biraz pahalıya geldi. Kitapların her bütçeye hitap etmesini isterim” ifadelerini kullandı. Öğretmenlerin, öğrencilere kitapları sevdirmesi için fuarlara teşvik etmesini isteyen Ildıran, eğitime önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Elif Sevik adlı öğrenci, kitapların pahalı oluşundan dert yanarak, fuarlarda kitapların biraz daha ucuz olduğunu söyledi.
‘Ders kitabı alıyorlar’
Fuarın Adana için değerli olduğunu belirten Ali Dinigüzel,“Ekonomik krizin fuara yansıması var. Geçen yılki etiketle şimdiki etiket arasında yüzde 20 fark var. İnsanların maaşları düşük. Kamu çalışanlarına hükümet yüzde 5 enflasyon farkı bile veremiyor. Bu bile kültürümüzü etkiliyor. İstediğimiz kadar kitap alamıyoruz” şeklinde konuştu. Fuarda daha çok ders ve sınav kitapları aldıklarını söyleyen öğrenci Melis Ölmez de kitapların fiyatlarının yüksekliğinden dert yandı.
ADANA