Kremlin, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden taşınmasına izin veren Tahıl Anlaşması’na dönüşün ‘şu anda imkansız olduğunu’ ifade etti
Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in (BM) arabuluculuğunda imzalanan, Rusya’nın işgalinden sonra Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması’na katılımını geçen hafta durdurduğunu duyurmuştu.
‘Anlaşmaya dönmek imkansız’
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, “Rusya’nın çıkarlarını güden anlaşmanın uygulanmadığını” ifade etti. Peskov, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daha önce belirttiği üzere Rusya’yla ilgili anlaşmanın hayata geçirilmesi durumunda Tahıl Anlaşması’nın tekrar yürürlüğe girebileceğini söyledi. Kremlin Sözcüsü, mevcut şartlarda ise Rusya’nın anlaşmaya dönmesinin “imkansız” olduğunu ifade etti. Peskov, bu hafta Rusya ve Afrika ülkeleri arasında yapılacak zirvede tahıl erzağını ele alacaklarını belirtti.
Tahıl anlaşmasında son durum
Rusya, kendi tahıl ve gübresini ithal etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmadığını gerekçe göstererek anlaşmayı uzatmama tehdidinde bulunuyor. Moskova ayrıca, anlaşma kapsamında tahılın söz verildiği üzere en yoksul ülkelere ulaştırılmadığını iddia ediyor. BM ise anlaşmanın gıda fiyatlarını küresel olarak yüzde 20 oranında düşürerek en yoksul ülkelere yardımcı olduğunu belirtti.
Dünya Gıda Programı’na göre, anlaşma kapsamında ihraç edilen tahılın yüzde 46’sı Asya’ya, yüzde 40’ı Batı Avrupa’ya, yüzde 12’si Afrika’ya ve yüzde 1’i Doğu Avrupa’ya gitti.
Rusya, geçen yıl içinde Tahıl Anlaşması’nı üç kez uzatırken, Kırım’da filosuna yapılan saldırının ardından ekim ayında kısa süreliğine katılımını askıya almıştı.
DIŞ HABERLER