KPSS’de olduğu gibi birçok sınavda soruların sızdırıldığını belirten Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Ayfer Koçak, AKP’nin kadrolaşmaya çalıştığını söyledi. Sınava giren Engin Örnek ise ‘AKP iktidarı boyunca sınav sorusunun çalınması bir ata sporu haline geldi’ dedi
Yadigar Aygün
Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sorularının sızdırılması ile milyonlarca KPSS adayı mağdur oldu. 31 Temmuz’da yapılan KPSS oturumunda Yediiklim Yayınevinin deneme kitaplıklarındaki bazı sorular yer aldı. Bu İddialara “asılsız” şeklinde yanıt veren ÖSYM’ye rağmen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK), inceleme talimatı verdi. Ardından Erdoğan imzasıyla yayınlanan kararla ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün görevden alındı yerine Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy getirildi. DDK de aynı zamanda, 2022 KPSS lisans oturumundaki bazı soruların Yediiklim Yayınevi’nin hazırladığı sorularla aynı olması nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Ersoy, soruların sızdırıldığına yönelik iddiaların ardından 31 Temmuz’da yapılan KPSS oturumlarının iptal edildiğini açıkladı.
2 adreste arama
Yayınevi ve ÖSYM çalışanlarının hesaplarındaki para akışı da incelemeye alındı. Başlatılan soruşturma kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince Yediiklim Yayınevi’ne ait 2 adreste arama gerçekleştirdi. Soruşturma kapsamında, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da devreye girdi. MASAK tarafından yayınevi çalışanları ile ÖSYM çalışanlarının hesaplarındaki para akışının incelendiği belirtildi.
‘Eskiden FETÖ şimdi AKP’
Uyuşturucu, yolsuzluk, organize suç örgütü liderleriyle fotoğrafları ortaya çıkan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bu defa da KPSS sorularının çalındığına dair iddialar sonrasında hakkında soruşturma başlatılan Yediiklim Yayınevi’nin tanıtım afişinde fotoğrafı ortaya çıkması ise akıllara birçok soru işareti getirdi. Sanal medyada yaşanan bu duruma tepki gösteren yurttaşlar, “Eskiden FETÖ yapıyordu şimdi AKP” yapıyor şeklinde yorumlar yaparken, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Ayfer Koçak, AKP’nin de kadrolarını oluşturduğunu söyledi.
Birçok sınavda yaşanıyor
Sınav sorularının daha önce de çalındığını ve milyonlarca öğrencinin gelecekleri ile oynandığını hatırlatan Koçak, uzun süredir sınav sistemine olan güvenin tükendiğini söyledi. ÖSYM’nin dışındaki sınavlarda da aynı sorunların yaşandığının altını çizen Koçak, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmış olduğu sınavlarda özellikle hizmet içi eğitim ve yükselme sınavlarında, müdür, müdür yardımcılığı şube müdürlüğü sınavlarında ve bunların hepsinde benzer bir durum ile karşı karşıyayız. İlk gece ÖSYM Başkanı’nın görevden alınmasıyla bu sorunun çözülmeyeceğini, tek kişilik bir mesele olmadığı gerçeğini açığa çıkarmak gerekiyor” dedi.
AKP kadrolaşıyor
AKP’nin eğitim sistemi ile birlikte kendi kadrolarını oluşturduğunun altını çizen Koçak, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tarikat ve cemaatlere alan açıldığını ve bu sürecin devam ettiğini söyledi. Koçak, “Milli Eğitim Bakanlığı’nda cemaatlere, tarikatlara alan açan çokça yer var. Zaman zaman yapılan protokoller ile okulların içerisine cemaatler koyuluyor. Okul müfredatının içerisinde, sınavlara hazırlık sürecinde cemaat ve tarikatlara yer veriliyor. Hatta yaz dönemi çalışmalarında okullar tarikatlara, cemaatlere, istihdam ediliyor. Tarikat ve cemaatler, Milli Eğitim Bakanlığı ile birçok alanda ortak yürüyor. Okul müfredatlarına birçok dini içerikli ders konuldu ve bu koyulan derslerde zaman zaman ‘Öğretmen sıkıntısı var’ adı altında dışarıdan ücretli bir şekilde görevlendirilmiş imamlar ve tarikat temsilcileri görevlendiriliyor” diye konuştu.
Mülakat kaldırılmalı
Koçak, AKP’nin kendi kadrolarını çalışma hayatına yerleştirmek için mülakat sistemi getirdiğini belirtti. KPSS’de yüksek puan alıp ama mülakat sisteminde elenen gençlerin geleceğinin çalındığını vurgulayan Koçak, “Bu iktidar tarafından birçok şey, gençlerin önüne çalışma hayatına girerken mülakat sistemi engel olarak konuluyor. Muhalif gençler ise başarılı olduğu halde mülakattan geçemiyor. Gençlerin anneleri, babaları, tüm akrabaları inceleniyor. Kendi yandaş ilişkileri içerisinde olanların da herhangi bir gerçek emek sahibi olmadan bir yerde konumlandığı gerçeği ortada. Mülakat sistemi denetlenebilir bir alan değil kapalı bir alan. Mülakat sisteminin yerine liyakat esas alınmalıdır” dedi.
Sorumlular açığa çıkarılmalı
Bu yanlı sistemin suçlularının Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM olduğunu vurgulayan Koçak, “Bu işin sorumluları açığa çıkartılmalı ve cezalandırılmalıdır. Görevden alma bir cezalandırma yöntemi olarak tanımlanamaz. Eğer bir suç işlendiyse bu suçun birçok yönü var. Buradan bir rant elde edilmiş midir, ki öyle görünüyor. Bu rant hangi düzeydedir? Bu işin içerisinde dolandırıcılıktan tutun da hırsızlığa kadar birçok alan var. Dolayısıyla sürecin daha geniş düzeyde ve cezai yaptırımları da öne çıkarılarak gerçekleştirilmesi gerekiyor” diye belirtti.
‘Tüm sınavlarda yapılıyor’
Bu yılki KPSS sınavına giren Engin Örnek, KPSS sınavının her yıl zorlaştırılan ve atanmak için istenen puan barajının sürekli yükseldiğini belirtti. Örnek, “Özel sektörün kayıt dışılığı maalesef beni de olumlu sonuçlanmasına pek de ihtimal vermediğim bu sınav sistemine itti. Sınava girdim. Sonuç ise skandal. Bu sınav sistemine kesinlikle güvenmiyorum. AKP iktidarı boyunca sınav sorusunun çalınması bir ata sporu haline geldi. Bu yıl gündemde olmasının nedeni başarısız bir süreç yürütmeleri. Olaysız geçen geçmiş sınavlarda da eminim çeşitli hileler dönmüştür” dedi.
‘Hayaller suya düştü’
KPSS adaylarının maddi ve manevi kayıplar yaşadığını vurgulayan Örnek, eğitim sisteminin öğrencileri ve KPSS adaylarını birer müşteri olarak gördüklerinin altını çizdi. Örnek, “Kimi çalıştığı işi bırakıp sınava hazırlandı, kimi dişinden tırnağından arttırdığı birikimini bu şaibeli eğitim kurumlarına teslim etti. Bu kayıpları telafi etmeleri mümkün değil. Yeni sınava daha da artan bir stres ile gireceğiz ve bu sonucu etkileyecek. Sınav sonrasında muhtemelen yaşanacak aile içi gerilimleri de telafi edebileceklerini hiç zannetmiyorum. Ezberci eğitim ve şaibeli sınav sisteminin hayatlarımıza izdüşümü bu şekildedir. Böyle bir düzen karşısında biz gençlerin hayalleri suya düşmeye mahkûm maalesef” diye konuştu.
Kayıt dışı sorgulama
Mülakat sistemi ile AKP’nin kendi kadrolarını oluşturduğunun altını çizen Örnek, “Mülakat sistemi kendisi başlı başına bir çelişkidir. Kapalı kapılar ardında, o konuma nasıl geldiği muamma olan kişiler sizin niteliğinizi ölçmeye çalışıyor. Kişi zaten yazılı sınavda, kendisini elemeye çalışan türlü oyunlara rağmen kanıtlamış durumda. 80 ve üzeri puan almış kişiler nasıl olur da mülakattan 30 alabilir. Buna etki eden değişkenler nelerdir? Kayıt dışı yapılan bu sorgulama hükümetin kendi kadrolarına yer açmak için kullandığı bir araçtır. Daha önceleri uygulanan bariz adam kayırma uygulamasının kurumsallaşmış halidir” dedi.