Koza Altın’ın Türkiye coğrafyasının dört bir yanındaki altın madenleri doğal yaşamı yerle bir etmeye devam ediyor. Bunlar yetmezmiş gibi ardı ardına girişimleri süren Koza Altın, Karadeniz’de 1 ayda 4 maden girişimi başlattı
Türkiye ve Kurdistan’ın ekosistemi maden şirketleri tarafından talan edilirken, maden girişimlerindeki sayı artmaya ve doğal alan işgalleri de genişlemeye devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı günde en az 5 maden için ÇED kararları verirken, bu kararların büyük çoğunluğu “ÇED gerekli değil” ve “ÇED olumlu” kararları. Her projesi onay alan ve kayyım tarafından yönetilen Koza Altın İşletmeleri A.Ş., 2016 yılından itibaren Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yönetiliyor. Yıllardır İzmir Bergama’da Ovacık ve Çukuralan altın madenini işleten şirket, buralar için kapasite artışları alırken, Ağrı, Kayseri, Çanakkale vd. kentlerle birlikte Karadeniz coğrafyasında yeni maden sahalarına yönelmiş durumda.
Gümüşhane, Giresun, Trabzon
Karadeniz bölgesine yönelen şirket, 1 ay içerisinde Gümüşhane’de 2, Giresun ve Trabzon’da da birer altın madeni için ÇED süreci başlattı. Şirket ilk olarak 10 Aralık’ta Trabzon Araklı ilçesi Kükürtlü ve Kayacık mahallelerinde 13,85 hektarlık alanda altın, gümüş, bakır madeni açmak için ÇED süreci başlattı. Bin 939 hektar ruhsat alanı içinde yer alan bu bölgede açılacak maden açık ocak işletme usulü olacak ve zamanla bölgeye yayılacak. Maden sahasının hemen güneyinden Kara Dere ve onu besleyen kollar geçerken, sahanın yaklaşık 155 metre kuzeybatısında aktif bir heyelan alanı, 330 metre kuzeydoğusunda ise alansal haritalanabilir aktif akma alanları bulunuyor. Proje sahasında geven, meşe, palamut meşesi ve iris gibi bölge için endemik türler bulunuyor.
Maden, yaylaların ortasında
Bakanlık, Koza Altın şirketine 13 Kasım’da ise Gümüşhane Kürtün ilçesi Beytarla Köyü’nde altın, gümüş, bakır, kurşun ve çinko çıkarabileceği maden ocağı için “ÇED gerekli değil” kararı verdi. ÇED dosyasına göre 20,13 hektarlık alanda 5 yıl işletilen ocaktan yaklaşık 303 bin 750 ton maden çıkarılması beklenirken, bu madenler işlenmek için yine Gümüşhane’de bulunan Mastra altın madenine nakledilecek. Maden sahasına sürekli akış gösteren 180 metre uzaklıkta Su Deresi, 605 metre uzaklıkta Taşlık Deresi ve 845 metre uzaklıkta Karapınar Deresi bulunurken, Taşlık Deresi’nin süreksiz kolu yaklaşık 45 metre, Su Deresi’nin süreksiz kolu ise yaklaşık 140 metre uzaklığından geçiyor. Maden sahası Gelevera Deresi üst kesiminde bulunuyor ve bu alanın üst havzası içerisinde bulunan Gökçebel Baraj Gölü’ne 15 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Gelevera orta havzası içerisinde bulunan Aladereçam Baraj Gölü’ne uzaklığı ise yaklaşık 11 kilometre.
Giresun ormanları katledilecek
Şirket son olarak ise 7 Aralık’ta Giresun Alucra ilçesi Tohumluk Köyü’nde kompleks cevher madeni açabilmek için “ÇED Gerekli Değil” kararı aldı. 1 bin 37,44 hektarlık ruhsat sahasının 18,12 hektarı için alınan karara göre açık maden usulü işletilen olan ocak 2 yıl işletilecek ve yıllık 110 bin ton maden çıkarılması planlanıyor. Maden sahası Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre orman ve tarım arazisi olarak görünüyor. Alan meşcere haritalarında ise “Ağaçsız Orman Toprağı, Sarıçam ve Tarım Arazisi” olarak nitelendiriliyor. Alanda 119 bin 981,13 metrekare büyüklüğünde, orman niteliğinde 1 adet, 37 bin 385,95 metrekare büyüklüğünde, çayır niteliğinde 7 adet, 212 metrekare büyüklüğünde, ahşap, tek katlı ev ve bahçe niteliğinde 2 adet, 21 bin 122,99 metrekare büyüklüğünde, 3 adet olmak üzere toplam 13 adet parsel bulunuyor.
Yerleşim yerinin yakınında
Maden ocağına en yakın toplu yerleşim birimi, alanın yaklaşık 786 metre uzaklıkta bulunan Taşlıalan Yaylası olurken, en yakın yapı ise Tozluyurt Yaylası içerisinde yer alan ve alanın yaklaşık 40 metre güneyinde yer alan konuttur. Yine maden sahasına 1 kilometre uzaklıkta Mahmutalanı Obası, 1,19 kilometre uzaklıkta Kurtbeli Beyazıt Obası ve 2,14 kilometre uzaklıkta Tohumluk Köyü bulunuyor. Maden sahasının en yakın noktasına yaklaşık 60 metre mesafede Kurtbeli Deresi ve bu dereye ati kollar bulunurken, yeraltı suları da bulunuyor. Maden sahasında yapılan flora incelemesine göre ise bölgede 98 cins, 103 tür, 5 alttür ve 2 varyete tespit edildi. Bu türlerin 102’ si “az tehdit altında” ve 1’i ise “Tehlike altına girmeye aday” kategorisindeyken, ocak sahasında 5 endemik takson tespit edilmiştir.
Haber: Tolga Güney – Giresun / MA