Ilısu Barajı’nın göleti yükselirken, boşaltılması için 20 gün süre verilen Suçeken köyü halkı, çıkmak için hazırlık yapıyor. Köylüler, ‘Ölülerimizi dahi götürdük buradan, insanın zoruna gidiyor’ dedi
Ilısu Barajı’nın göleti, Botan, Başur, Kezer ve Garzan Çay’ında hızla yükselirken, Dicle Nehri’nde ise baraj suları Diyarbakır il sınırına ulaştı. Dicle Vadisi’nin en güzel yerleri arasında bulunan Batı Raman Dağı ile Raman Dağı’nın kesişme noktasındaki Suçeken (Şikeftan) köyündeki yurttaşlar, bugünlerde evlerini boşaltmak için hazırlık yapmaya başladı. Kamulaştırma bedeli olarak 70 ile 150 bin TL arasında değişen ücretler köylülere ödenirken, yeni yerleşim yerinde ise devlet tarafından borçlandırma sistemiyle evler yapıldı. 80 hanenin bulunduğu köyün sakinlerinin büyük çoğunluğu, borçlandırmayı kabul etmeyerek evlerini kendi imkanları ile yapıyor.
‘Ölülerimizi dahi götürdük’
Yeni yerleşim yerindeki çalışmalar tamamen bitmezken, köyde taşınma işlemleri yavaş yavaş başladı. Evini terk etmeye hazırlanan köy sakinlerinden biri de Ahmet Kandemir. Dicle Nehri’nin hemen yanı başındaki yaklaşık iki dönümlük bahçesinde ağaç kesen Kandemir, şu ifadeleri kullandı: “Devlet gelmiş bize, ‘20 gün sonra su altında kalacaksınız, bir an önce hazırlığınızı yapın” deyip gitti. Ölülerimizi dahi su altında kalmasın diye götürdük buradan. Kendi ellerimle ektiğim bu ağaçları suyun altında bırakmam. Yukardaki yeni eve götüreceğim, kışın yakmaktan başka çarem yok.”
‘Yaşımdan büyük ağaçlar var köyde’
Kendi elleri ile ektiği ağaçları kesmenin zor olduğunu anlatan Kandemir, “İnsanın zoruna gidiyor. Benim yaşımdan büyük ağaçlar var bu köyde. Ben 30 sene önce kendi ellerimle bu bölgenin en güzel incir ağaçlarını ektim. Hasankeyf’ten Batman’a kadar gidin bu köyün incirlerini anlatırlar. İnsanın zoruna gidiyor. Şimdi yukarıda bir ev yaptık. Küçücük bir yer yaptık. Orada bahçeyi nerede yapacağız. Hadi diyelim yaptık, o ağaçlar kaç senede büyüyecek” dedi.
Kaynak: MA