Milas’ta köylüler, Akbelen Ormanı’nda ağaç kesilerek maden faaliyetlerinin sürdüren Yeniköy-Kemerköy Enerji Şirketi’nin zeytinliklere yakın bir bölgede çalışma yapmasına tepki gösterdi
Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı’nda maden faaliyetlerine devam eden Yeniköy-Kemerköy Enerji Şirketi’nin zeytinlikleri bölgeden taşımak istemesine karşı tepkiler sürüyor. İkizköy, Karacahisar ve Çamköy köylüleri, şirketin yarattığı tahribata karşı bir araya geldi.
‘İkiyüzlülük yapıyorlar’
Karacahiser’da yapılan buluşma sonrası konuşan İkizköylü Esra Işık, yangını fırsata çeviren şirketin “ikiyüzlülük” yaptığını söyledi. Şirketin bir sonraki süreçte zeytinleri hedef alacağını belirten Işık, “Köyümüze bir adım daha yaklaşmanıza, topraklarımızı, zeytinlerimizi, köylerimizi talan etmenize asla izin vermeyeceğiz” dedi. Işık, şirkete karşı sessiz kalan resmi kurumlara da tepki gösterdi.
‘Şirket zeytinliklerden kurtulmanın peşinde’
Işık, kanunda zeytinliklere 3 kilometre yakın bir noktada maden çalışması yapılamayacağının belirtildiğini kaydetti. Işık, “Zeytinlere sahip çıkması gerekenler koltuklarında uyurken, şirket bir fırsat yaratıp önüne çıkan zeytinliklerden kurtulmanın peşinde. Bunun için kirli oyunlar oynuyor. Madenin büyümesine engel olan zeytinleri, zeytinliği yanan köye taşıma vaadiyle köylüleri ikna etmeye çalıştığını duyuyoruz. Böylelikle başka bir köyün mağduriyetini kullanarak, yok edeceği 30’a yakın köyü ve biz yüzlerce köylünün mağduriyetini örtbas etmeye çalışıyor. Taşımak istedikleri zeytinlerin yeniden tutması, meyve vermesi, eski verimli gücüne kavuşması imkansız denecek kadar zor” ifadelerini kullandı.
‘Yaşamlarımızı rahat bırakın’
Köylülerin de karşı karşıya getirilmeye çalışıldığını aktaran Işık, “Buna hiçbir zaman müsaade etmeyiz. Yıllardır aynı yörede birlikte yaşadığımız, birlikte ürettiğimiz insanlarla bizi karşı karşıya getiremeyeceksiniz. Maden ile dayandığınız, tehdit ettiğiniz zeytinlerimize, topraklarımıza girmenize asla izin vermeyeceğiz. Pis ellerinizi üzerimizden çekin, yaşamlarımızı rahat bırakın” diye konuştu.
Bilirkişi incelemesi yapılmadı
Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) tarafından Kemerköy Termik Santrali’nin çevre izin ve lisans iptali için açılan davanın duruşması, geçtiğimiz 3 Haziran’da Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde yapılmıştı. Muğla 2. İdare Mahkemesi kararında, çevre izin ve lisansı verilmesi için gerekli tüm bilgi ve belgelerin dosyaya sunulmuş olduğu belirterek, “Çevre İzin ve Lisans Belgesinde hukuka aykırılık olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır” ifadeleriyle davayı reddetti.
Belgeler incelenmedi
Dernek Avukatı Pınar Gayretli yaptığı açıklamada, dava kararının tümüyle hukuka, bilimsel ve teknik gerekliliklere aykırı olduğunu belirtti. Gayretli, “Her ne kadar karar gerekçesi çevre izin ve lisansı için gerekli bilgi ve belgelerin dosya içeriğinde mevcut olduğuna dayandırılmış olsa da dosyaya davalı Bakanlık ve müdahil şirketçe sunulan belgeler hem eksik hem de hatalı ve çelişkili verilerle dolu olmasına ve tüm bu hususlar duruşma sırasında da müdahil şirketçe kabul edilmiş olmasına rağmen hatalı ve eksik veriler içeren belgeler incelenmeksizin gerekli belgeler dosyada bulunuyor denilerek dava reddedilmiştir” dedi.
Çevre izni hukuka aykırı
Mahkemenin teknik hususların incelenmesi için bilirkişi incelemesi yapılmasına dahi gerek duymadığını ifade eden Gayretli, “Zira bilirkişi incelemesi yapılsaydı, zaten dosya içeriği ile çevre izin ve lisansının hatalı ve eksik bilgiler içeren belgelere dayandığı, mevzuatsal gereklilikleri karşılamadığı açık olan santralin çevre izin ve lisans belgesinin hukuka aykırı olduğu uzman bilirkişilerce de tespit edilecekti. Mahkeme bu incelemeyi dahi yaptırmaktan kaçınmıştır” sözlerini kullandı. Avukat Gayretli, istinaf başvurusunun yapıldığını, kararın İzmir Bölge İdare Mahkemesi tarafından düzeltilmesini beklediklerini söyledi.
Kaynak: MA