Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın görevden alınması dünya basınında yer buldu
Geçtiğimiz yıl Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasıyla yerine atanan Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın da görevden alınması geniş yankı buldu. Aldığı para politikaları kararlarıyla eleştirilerin hedefinde olan Merkez Bankası’nın son hamleyle bağımsızlığını tamamen kaybettiği yorumlarına yol açarken, Uysal’ın görevden alınması dünya basınının da gündemine yansıdı.
Ağbal işbaşı yaptı
Uysal’ın önceki gün görevden alınmasının ardından yerine atanan eski Maliye Bakanı Naci Ağbal ise göreve başladı. Görev devir teslim töreninde Ağbal, Murat Uysal’a teşekkür ederken; Uysal da yeni görevinde Ağbal’a başarılar diledi. Merkez Bankası’nın “7 Kasım 2020 tarihli ve 31297 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile TCMB Başkanlığına Naci Ağbal atanmıştır. Görev devir teslim töreninde Sayın Ağbal, Murat Uysal’a teşekkür ederken; Sayın Uysal da yeni görevinde Başkan Ağbal’a başarılar diledi” şeklindeki paylaşımını alıntılayan Ağbal, “Göreve başladık, çalışma zamanı” dedi.
FT: Erdoğan ile anlaşamadılar
Uysal’ın gece saatlerinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden alınıp yerine eski Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın atanması dünya basınında geniş yankı buldu. İngiliz Financial Times gazetesi, “TL’deki büyük değer kaybının ardından Erdoğan Merkez Bankası Başkanı’nı tasfiye etti” başlığını kullandı. TL’nin bu yıl dolar karşısındaki değer kaybının yüzde 30’u aştığını hatırlatan gazete, Uysal’ın normal görev süresinin 4 yıl olduğunu ancak 16 ayda görevden alındığını, kararla ilgili herhangi bir gerekçenin açıklanmadığını aktardı.Erdoğan’ın çift haneli enflasyona rağmen ekonomik büyümeyi teşvik için faizlerin düşük tutulmasını istediğini, Uysal’ın da TL’deki değer kaybına rağmen faizleri düşük tutmasının yatırımcılar tarafından eleştirilip “Erdoğan’a verilen taviz” olarak görüldüğünü belirten gazete, Uysal döneminde politika faizinin bir yılda yüzde 24’ten yüzde 8.5’e düşürüldüğüne, Eylül 2020’de ise TL’deki sert düşüşün ardından 200 baz puan yükselttiğine, fakat daha sonra politika faizi yerine diğer araçlarla sıkılaştırmaya gidildiğine işaret etti. Gazete, Uysal’ın selefi Murat Çetinkaya’nın da faizleri düşürmediği gerekçesiyle Temmuz 2019’da yine Cumhurbaşkanı Kararı ile kovulduğunu hatırlattı ve şu ifadeleri kullandı: “Son kovma kararı, normalde bağımsız olan Merkez Bankası’ndaki para politikasına Erdoğan’ın müdahalesiyle ilgili kaygıları muhtemelen artıracaktır.”
‘Başarısız oldu’
ABD merkezli finans ajansı Bloomberg ise, Uysal’ın yerine göreve atanan Naci Ağbal’ın geçmişte Maliye Bakanlığı yaptığını ancak daha önce hiç Merkez Bankası’nda görev almadığını hatırlattı. TL’de haftalardır devam eden değer kaybının ardından Uysal’ın görevden alındığını belirten Bloomberg, Uysal’ın görevde sadece bir yıldan biraz fazla kalabildiğine işaret etti. Haberde “Uysal ağustos ayından bu yana faiz artışı ve arka kapı adımlarıyla borçlanma maliyetlerini artırıyordu ama TL için yeterli desteği sağlamakta ya da enflasyonu dizginlemekte başarısız oldu. Hedef yüzde 5 iken enflasyon çift hanelerde geziniyor” ifadeleri yer aldı.
Ağbal’ın TL’yi istikrara kavuşturmak konusundaki yatırımcı beklentileriyle Erdoğan’ın talepleri arasında denge kurmak gibi rahatsız bir pozisyonda kalacağını belirten ajans, Erdoğan’ın “faiz sebep enflasyon neticedir” inancına sahip olduğunu ancak dünya genelinde merkez bankacıların çoğunun fikrinin aksi yönde olduğunu kaydetti. Önceki başkanın faizleri indirmek konusunda Erdoğan’ın isteklerini yerine getirmediği gerekçesiyle görevden alındığını hatırlatan Bloomberg, Uysal’un 9 toplantıda toplamda 1575 baz puan faiz indirdiğini ve Türkiye’yi dünyada enflasyondan arındırılmış borçlanma maliyetinde dünyada en düşük seviyedeki ülkeler arasına soktuğunu hatırlattı.
‘Uysal bedel ödedi’
BBC Türkçe’nin haberine göre ise, Reuters’a konuşan ekonomi yönetimine yakın isimler, Uysal’ın liranın büyük değer kaybından sorumlu tutulduğunu belirtti. Ajansa konuşan resmi bir yetkili, “Dövizdeki yükseliş tüm beklentilerin hızla üzerine çıktı. Bazı adımların etki edebileceği beklentisi vardı ama bu da gerçekleşmedi” dedi. Ajans, konuyla ilgili uzman görüşlerini de derledi. Londra merkezli Bluebay Varlık Yönetimi’nden stratejist Timothy Ash, “Uysal’ın başkanlığı tam anlamıyla felaketti. Ağbal’ın ondan kötü olamayacağı kesin” dedi. Handelsbank’tan ekonomist Erik Meyersson de “Uysal’ın ülkenin ekonomik sıkıntılarının bedelini ödediği” yorumunu yaptı. Merkez Bankası Başkanlığı pozisyonu için “kukla” ifadesini kullanan Meyersson, “asıl suçlunun Merkez Bankası’nın elini bağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu” belirtti.
EKONOMİ SERVİSİ