Koronadan yaşamını yitirenlerin sayısı her geçen gün artarken, özellikle bölge kentlerindeki artış dikkat çekiyor. İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı, ‘Her şey düzeldi’ algısının yeni patlamalara neden olabileceğini vurguladı
Küresel salgın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tüm dünyayı etkisi altına alırken birçok ülkede devreye konulan gevşeme politikaları eleştiri konusu oldu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) temsilcileri, ekonomik kaygılardan dolayı yapılan gevşeme politikaları konusunda uyarılarda bulunmayı sürdürdü. Ayrıca Türkiye’de de başta Türk Tabipler Birliği (TTB) olmak üzere hekimler gevşeme politikalarını eleştiriyor. Salgından dolayı dünya genelinde vaka sayısı 7 Haziran tarihi itibari ile 6 milyon 984 bin 602’ye çıkarken yaşamının yitirenlerin sayısı ise 402 bin 294’e yükseldi. Türkiye ve bölge kentlerinde de vaka sayısı her geçen gün artıyor. Önceki gün açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saat içerisinde 878 yeni koronavirüs tanısının koyulduğunu ve 21 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Resmi rakamlara göre salgın sürecinde yaşamını yitirenlerin sayısı 4 bin 669’a ulaştı. Ancak TTB ve hekimler yaşamını yitirenlerin açıklanan resmi rakamların çok çok üstünde olduğunu belirtiyor.
Duyumlar var; Artış var
Salgınının sürmesine rağmen alınan “normalleşme” kararlarının kaygı verici olduğunu söyleyen İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı, iktidarın söylediği gibi salgının ilk evresinin atlatılmadığını ve sürecin ortalarında olunduğunu ifade etti. Hala hastanelere başvurular olduğunu belirten Çamlı, “Son birkaç gündür de başvuru sayısının artışı yönünde duyumlarımız var ve hala yoğun bakımda yatanlar, vefat edenler var” dedi. Kademeli olarak adım atılması gerekirken yasakların birden kaldırılmasının iki hafta sonra tekrar yeni bir patlama yaşanmasına neden olabileceğine dikkat çeken Çamlı, bunu yaşayan ülkelerin var olduğunu hatırlattı. İzmir Tabip Odası olarak pandemi ilanından itibaren akademisyenlerden oluşan bir bilim kurulu oluşturduklarını aktaran Çamlı, ancak kentteki İl Sağlık Müdürlüğü ve pandemi kurulunun ortak çalışma taleplerini reddettiğini ifade etti. Odanın paylaştığı verilerin sınırlı kaynaklardan elde edildiğini söyleyen Çamlı, “501 sağlık çalışanının enfekte olduğu bilgisi bizim ulaşabildiğimiz sayı, belki bunun çok fazla üzerinde olabilir” diyerek çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Yargıya taşınacak
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) koronavirüs salgınını meslek hastalığı olarak kabul edilmediği yönünde yayınladığı genelgenin ardından, sağlık çalışanlarının salgın nedeniyle iş kazasını meslek hastalığı sayılması yönünde girişimlerinin de olduğunu söyleyen Çamlı, vefat eden bir hekim için SGK’ye meslek hastalığı sayılması yönünde yapılan başvuruya desteklediklerini, gerekirse yargıya da taşıyacaklarını ifade etti.
Endişe yüksek
Toplu taşımalardaki kotanın kaldırıldığını, sokağa bakıldığında ne yazık ki çoğu kişinin maskesiz olduğunu, fiziki mesafenin korunmadığını dile getiren Çamlı, “10-15 gün sonra umarım çok kötü bir sonuçla karşılaşmayız” diyerek, tedbirlerin gevşetilmemesi uyarısında bulundu. Çamlı ayrıca, hasta sayısındaki düşüşten dolayı gelirlerinde azalma olan bazı özel sağlık kurumlarında hekimlerin ücretsiz izine çıkartılmaya zorlandıklarını aktardı.
Testi pozitif çıkanlar var
Bu dönemde işyeri hekimlerinin devletten koruyucu ekipman konusunda destek alamadığını, patronun inisiyatifine bırakıldığını söyleyen Çamlı, bazı iş yerlerinde verilen koruyucu ekipmanların standartlara uygun olmadığı için çok sayıda işçinin testinin pozitif çıktığına dikkat çekti.
HABER MERKEZİ