Koronavirüs salgınını fırsata çeviren Diyarbakır kayyumu Hasan Basri Güzeloğlu’nun, 6 milyon TL’lik araç kiralama ihalesi gerçekleştirdiği ortaya çıktı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne (DBB) atanan kayyum Hasan Basri Güzeloğlu’nun, koronavirüs (Kovid-19) salgınını gerekçe göstererek, “adrese teslim” 6 milyon Türk Lirası (TL) maliyeti olan araç kiralama ihalesi gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Mezopotamya Ajansı’ndan Özgür Paksoy’un haberine göre DBB Mali Hizmetler Müdürlüğü, “Vektör kontrolü için cihaz ve araç kiralama hizmet alımı işi” için 2 Mart’ta 21/B usulü ile yaklaşık maliyeti 5 milyon 962 bin 462 TL olan ihale gerçekleştirdi.
Adrese teslim ihale
Piyasa araştırması yapılmadan, sadece iki şirkete teklif götürülen ihale, yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV) ile birlikte 6 milyon 625 bin 800 TL’ye Öner Nakliye Turizm İnşaat Otomotiv Temizlik Sanayi Ve Ticaret LTD. ŞTİ. ve Arslancan Kurumsal Hizmetler İnşaat Otomotiv Yemekçilik Turizm İlaçlama Sanayi Ve Ticaret LTD. ŞTİ. iş ortaklığına verildi.
Kayyum Güzeloğlu’nun, “araç kiralama” ihalesinin aciliyeti olmamasına rağmen DBB’ye atanan önceki kayyum Cumali Atilla gibi olağanüstü dönemlerde tercih edilen 21/B usulü ile ihale gerçekleştirmesi dikkat çekti.
İhalenin 21/B usulüyle gerçekleştirilmesi ve sadece iki şirkete teklif götürülmesi, iş dünyasında “adrese teslim ihale” olarak tanımlanıyor.
Kayyumların benzer hikayeleri
Önceki dönem DBB kayyumu Cumali Atilla da benzer ihalelere imza atmıştı ve bu müfettiş raporlarına da yansımıştı. 31 Mart yerel seçimleri ardından DBB’nin HDP’nin yönetimine geçmesi ardından belediyeye gelen müfettişler, kayyum Atilla’nın gerçekleştirdiği 21/B usulü ihalelerle ilgili “Her ihalede 21/B kullanılmış, bu yanlıştır. 21/B acil ve beklenmeyen olaylar içindir, burada beklenmeyen bir durum yok ve aynı zamanda üçten az şirketten teklif alındığı için belediyenin zararına yol açabilecek yöntem izlenmiştir ve rekabet ilkesine uyulmamıştır” şerhi düşülmüştü.
KİK’e aykırı
Kayyum Atilla’nın döneminde, örnekleme yöntemiyle incelemesi yapılan dönemlerde gerçekleştirilen bazı pazarlık usulü 21/F ve 21/B bendi ihalelerinde, geçerli teklif sayısı 3’ten az olduğu halde ihaleler onaylandığı öğrenildi. Bu durum, AKP hükümeti tarafından 186 defa değişiklik yapılan Kamu İhale Kanunu’na da aykırı bir uygulama.
21/b nedir?
Kamu İhale Kanunu’nun 21/B maddesi şöyle: “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması.”
HABER MERKEZİ