AKP iktidarı ekosistemleri yok edecek adımları atmaktan vazgeçmiyor. İstanbul’un suyu Melen ve Istrancalar’dan, Ankara’nın ise önce Kızılırmak şimdi ise Köroğlu Dağları’ndan taşınıyor. Filyos Irmağı ise bu yolla yok ediliyor
İstanbul’da su havzaları yok edildi. Su havzalarında yapılan son saldırı ise Kanal İstanbul ile Küçükçekmece Havzası, Sazlıdere Barajı ve Durusu (Terkos) Baraj gölleri kanala kurban edilmeye hazırlanılırken Melen Çayı’nın tüm suyu İstanbul’a taşınıyor. Daha önce İSKİ tarafından Istranca Dağları’nın sulları da devasa boru hatları ile İstanbul’a taşınmıştı. Benzer şeyler Ankara’da da yaşanıyor. Ankara’nın su havzaları inşaat rantı için yok edildi. Başlayan susuzluğa çare olarak adeta zehir akan Kızılırmak Nehri’nden Ankara’ya boru hatları ile su taşındı. Ancak bu çabalar yok olan su havzalarının yerini doldurmadı. Son adım ise Bolu’nun Köroğlu Dağları’ndan kopup Gerede Havzası’nda toplanan yıllık 226 milyon m3 su, 31 bin 592 metre uzunluktaki tünel hattı ile Ankara Çamlıdere Baraj Gölüne aktarılacak.
Bakan nereye bakıyor!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yaptığı açıklamada, “Ankara’nın su sorununu çözecek Gerede Tüneli tamamlandı. Yaklaşık 32 kilometre uzunluğunda ve 4,5 metre çapındaki tünel, kentin şu anda kullandığı 450 milyon metreküpün yarısı yani yıllık 226 milyon metreküp su sağlanacak projeyle 2050 yılına kadar Ankara’nın su ihtiyacı giderilecek. Bolu dağlarının karlı sularını, memba suyu kalitesindeki suyunu Ankara’ya ulaştırmış olacağız. Ankaralı gönül rahatlığıyla suyu içebilecek” dedi. Bakan Pakdemirli’nin, Köroğlu Dağları’ndan çalınan suların beslediği aşağı havzalarda yaşanacak susuzluğun sonuçları ilgisini çekmiyor. Sular çalınarak ortaya çıkacak ekolojik yıkımla ilgilenmiyor, bu projeden tek kazananın müteahhitler olduğu gerçeğini ise görmezden geliyor.
Filyos Irmağı öldürülüyor
Ankara’ya kadar açılan tünel ile Gerede’nin eşsiz doğası yok ediliyor. Bolu dağlarından doğup bir araya gelerek akan suların önü Gerede’de kesiliyor ve Ankara’ya taşınıyor. Köroğlu Dağları’ndan doğan suların oluşturduğu Gerede veya diğer adıyla Ulusu Deresi’nin suları toplanarak Ankara’ya taşınırken, Filyos Irmağı’nı besleyen en önemli kaynak bu yolla yok ediliyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık sonucu Zonguldak’ın en büyük akarsuyu Filyos Irmağı kurumuştu. Tarım alanlarının bulunduğu Devrek, Gökçebey ve Çaycuma ilçelerine hayat veren 288 kilometre uzunluğundaki ırmaktaki su seviyesi, ırmağı besleyen küçük akarsuların da kuruması sonucu önemli ölçüde tükendi. Genişliği yer yer 50 ile 100 metre arasında değişen ırmak yatağında derin toprak yarıkları oluştu. Daha önce göçmen kuşların göç yolunda bulunduğu için kuş cenneti olarak bilinen ırmak yok olma eşiğinde. Ulusu Deresi’nin suları Ankara’ya taşınarak Filyos Irmağı ölü bir ırmağa dönüşecek.
Köroğlu Dağları ağlıyor
Geçtiğimiz yıl Bolu Köroğlu Dağları’nda yaklaşık 51 bin 450 hektar yani 41 bin adet futbol sahası büyüklüğünde doğal alan turizm yatırımları için teşvik kapsamına alınarak imara açılmıştı. Bu sürece dönük olarak Mimarlar Odası dava açmış ancak dava henüz devam ederken dağlarda yollar açılmaya ve ağaçlar katledilmeye başlanmıştı. İmara açılan bölge aynı zamanda Abant’ın 7 katı büyüklüğünde bir bölge. Mimarlar Odası önemli bir uyarıda bulunarak, şu sözlere yer vermişti: “Yol yapım çalışmaları nedeniyle kesilen ağaçlar, yok edilen ekosistemle, insanlığın ve doğanın kalp ritmi yavaşlıyor.” Bolu’da ve Türkiye coğrafyasının tüm koruma alanlarında benzer adımların atıldığını ise, çıplak gözle görülebilirken Köroğlu Dağları artık ağlıyor. Bolu ve Köroğlu dağlarında bölgeye özgü 130 endemik bitki türü yer alırken, nadir bulunan 4 çeşit bitki taksonuna da ev sahipliği yapmaktadır. Suları çalınan, ormanları kesilen, yaylaları imara açılan bölgede artık endemik türler için yaşam sona ermeye başlarken soykırım tatamlanıyor.
EKOLOJİ SERVİSİ