Konya’da Su Ürünleri Kooperatifi üyeleri,Çavuşçu Gölü’ndeki suyun bir kısmının yakındaki köyde tarımsal sulamada kullanılmasına tepki gösterdi. Çiftçiler ise ‘Susuz nasıl tarım yapacağız’ diye soruyor
Konya’nın Ilgın ilçesinde su kooperatifi üyeleri, Çavuşçu Gölü’ndeki suyun bir kısmının yakındaki köyde tarımsal sulamada kullanılmasına tepki gösterdi. Göldeki su seviyesinin her geçen yıl azaldığını ve önlem alınması gerektiğini söyleyen Çavuşçu Göl Su Kooperatifi Başkanı Selman Ekşi, “Bu göl, bir doğal su depolama alanıdır. Burada her sene ‘22 milyon metreküp su bırakacağız’ diyerek su kanallarının kapaklarını açıyorlar. Geçen yıl bu gölde bir taraftan diğer tarafa yürüyerek geçilecek bir haldeydi” dedi. Çavuşçu Göl Su Ürünleri Kooperatifi ile Ilgın Ziraat Odası üyesi bir grup, 27 kilometrekare alana sahip Çavuşçu Gölü’n kıyısında buluşarak tepkilerini ortaya koyarken görşüne başvurduğumuz bir çiftçi bu iddiaları redderek “suyun kontrolu DSİ’de, bizim fazladan su kullanmamız mümkün değil” diye belirtti.
‘Gölde hiç su kalmayacak’
Çavuşçu Göl Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Selman Ekşi, “Bu göl, doğal su depolama alanı. Burada her sene 22 milyon metreküp su bırakacağız diyerek su kanallarının kapaklarını açıyorlar ve 7-8 milyon metreküp su kalıyor. Geçen yıl bu gölde bir taraftan diğer tarafa yürüyerek geçilecek bir haldeydi. Şu anda gölün içi, balçık ve dağlardan gelen millerle dolu. Biz bu yıl bu suyun verilmemesi için DSİ Konya 4. Bölge Müdürlüğü’ne talepte bulunduk. Buradaki su tarımda, özellikle vahşi sulama yöntemiyle kullanıldığı için çok fazla tüketim gerçekleştiriyor. Biz virüs salgınının olduğu şu süreçte tüm riskleri göz önüne alarak, gölü kurtarmak için burada buluştuk” dedi. Ilgın Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kara da, “Bu şekilde sulama yapılırsa gölde hiç su kalmayacak” diye konuştu
Dereler göle ulaşamıyor
Konya coğrafyası son yıllarda büyük bir su krizi yaşıyor. Çavuşçu Gölü, 1965 yılında doğal bir göl olduğu günlerde gölün su tutma kapasitesi 190 milyon metreküp civarında iken, bu süre zarfında gölü besleyen derelerin üzerine göletlerin yapılması ve iklim değişikleri sonucu göldeki su kapasitesi 20-30 milyon metre küpe kadar düştü. Doğanhisar Çayı, Çiğil Deresi ve Bulçuk Çayı ile beslenen Çavuşçu Göl, bu dere ve çayların üzerine kurulan göletler nedeniyle beslenmesi kesilirken diğer yandan küresel ısınmanın etkileri ve yoğun tarımsal kullanım gölü kurumaya doğru hızla sürüklüyor.
Göller bölgesi kuruyor
Afyonkarahisar, Antalya, Burdur, Denizli, Isparta, ve Konya’yı kapsayan göller bölgesinde birbirinden irili ufaklı göller var. Beyşehir, Eğirdir, Akşehir, Burdur, Eber, Gölmarmara, Acıgöl, Suğla, Ilgın (Çavuşçu Göl), Salda ve Kovada bu göllerden bazıları. Ancak göller bölgesinde bulunan göller her geçen gün kuruyarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Göllerin neredeyse yarısı kurumuş durumda, diğer yarısı ise can çekişiyor. İklim değişiminin 3-5 yıl içinde Türkiye’de ciddi susuzluk sorunlarını ortaya çıkaracak ve bu sorunları yaşayan öncelikli bölge ise Konya coğrafyası olacak. Aynı bölgede bulunan Konya’nın Karapınar ilçesi susuzluğu en çok yaşayan bir bölge. Meke Gölü de bu bölgede bulunuyordu ancak şimdi kurumuş durumda. Buna karşın Karapınar’a Enerji İhtisas Bölgesi kurulurken, göller bölgesini kurutan aklın bölgeyi yaşanmaz bir yer haline getirilmesinin son adımı atılıyor.
EKOLOJİ SERVİSİ